Rogozin: Dacă Chișinăul decide unirea cu România, diferendumul transnistrean rămâne nerezolvat
Dmitri Rogozin, emisarul special al Kremlinului pentru Transnistria a declarat că diferendul transnistrean nu va fi rezolvat dacă Chișinăul decide unirea cu România, întrucât nu doar Transnistria, ci și alte regiuni din Republica Moldova nu vor dori să facă parte din România.
Pentru ca ”Republica Moldova să rămână un stat integru”, autoritățile de la Chișinău trebuie să recunoască , în primul rând, ”Transnistria ca parte egală la dialog, în caz contrar nu poate fi vorba despre reconciliere”, a declarat Rogozin într-un interviu pentru Kommersant.
”În al doilea rând, cele două părți trebuie să găsească un numitor comun cu privire la tragedia care a avut loc acum 20 de ani, să ofere explicații reciproce, să se clarifice ce s-a întâmplat. În al treilea rând, este nevoie de a crea condiţii economice normale pentru supravieţuirea ambelor maluri ale Nistrului. În al patrulea rând, trebuie să fie recunoscut rolul Rusiei, ca unica țară care deține autoritate politică şi militară în regiune. Și să nu încerce să joace de-a şoarecele şi pisica, incluzând în calitate de mediatori părțile cărora nu le pasă de această regiune. Și în al cincilea rând este, desigur, o înţelegere clară că viitorul stat comun poate fi format numai în baza unei federații sau confederații", a declarat vicepremierul rus, în cadrul unui interviu pentru publicația rusă Kommersant, citat de Unimedia.
”Politicienii moldoveni trebuie să decidă cine sunt: moldoveni sau români. Dacă ei sunt români, în acest caz hotarele vor fi altele, iar declarația mea de acum şase ani rămâne în vigoare. Dacă sunt moldoveni, atunci vor da dovadă de maximă flexibilitate și înțelepciune pentru a edifica împreună cu Transnistria un stat unic”, declară vicepremierul rus.
Acesta spune că diferendului transnistrean nu va fi soluționat dacă Chișinăul va decide să se unească cu România. ”Dacă politicienii moldoveni sunt patrioţi ai Republicii Moldova, atunci are sens să discuți cu ei despre posibilitățile de soluţionare a conflictului transnistrean. Dacă prioritatea lor este unirea cu România, atunci, cu toată dorința noastră de a-i ajuta să păstreze integritatea statului, acest lucru nu ne va reuși. Nu doar Transnistria, dar şi posibil alte regiuni ale Republicii Moldova nu vor dori să facă parte din România și eu declar asta foarte tranșant”, a mai spus Rogozin, adăugînd că există ”declarațiile unioniste care se aud la Chișinău”, dar și ”un șir de provocări care vin de la București împotriva statalității Republicii Moldova”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News