Urmărește emisiunea live
Robotul păianjen, invenție a cercetătorilor mexicani
Data publicării:
Autor: Sebastian Florea
WhatsApp
Cercetători mexicani au creat un robot asemănător unui păianjen pentru situații de urgență.

Studenţi de la Institutul Politehnic Naţional (IPN) din Mexico au fabricat un robot care aduce cu un păianjen şi permite localizarea persoanelor prinse sub dărâmături, informează institutul universitar citat luni de EFE. IPN notează că acest robot denumit Robot Arahnidă pentru Căutarea şi Salvarea Persoanelor (RDB-10) este destinat ajutorării echipelor de salvare în cazul unei calamităţi naturale şi operează prin intermediul unui dispozitiv mobil cu Bluetooth şi este prevăzut cu diferiţi senzori şi este controlat printr-un sistem de operare Android.

Citește și: "Panda" - Autobuzul inteligent, lansat în trafic

Piese făcute la imprimantă 3D

Este dotat cu senzori care detectează sunetul, temperatura şi distanţa până la spaţiul în care se află prinsă persoana. Senzorul de temperatură înregistrează valori care merg de la 50 până la 120 grade Celsius. De asemenea, senzorul de sunet detectează până la 400 de decibeli într-un perimetru de 3 metri, în timp ce senzorul de distanţă funcţionează în paralel de deplasarea robotului sub dărâmături. Prototipul este uşor şi rezistent şi utilizează 12 servomotoare. Extremităţile au fost elaborate cu o imprimantă 3D folosind ca material polimerul, similar plasticului. Are patru picioare ce permit robotului să se mişte în toate direcţiile.

'Conexiunile de cablu sunt protejate pentru a evita scurtcircuitele. S-a folosit o placă de cupru în care au fost montate componentele externe', potrivit IPN. Mexicul se află într-una din zonele seismice cele mai importante din lume, la confluenţa plăcilor tectonice din Pacific, America de Nord, Caraibe şi Rivera, iar majoritatea cutremurelor se înregistrează în statele din sudul ţării, mai ales în Guerrero şi Oaxaca. În septembrie 2017, în centrul şi sudul Mexicului s-au înregistrat trei cutremure, în datele de 7, 19 şi 23, care s-au soldat cu moartea a 471 de persoane.

Citește și:  Top cele mai căutate cuvinte de români, pe Google

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel