ROBOR-ul şi inflaţia cresc, Mugur Isărescu recomandă... ceai de tei: E un sfat bun. Agitaţia e caracteristică perioadelor de criză, dar...
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, le recomandă românilor panicaţi de creşterea preţurilor, a ratelor şi a inflaţiei să bea... ceai de tei. 

"La electricitate, din 2018 preţul s-a dus de la sub 200 lei MW la peste 1200 lei. La barilul de ţiţei, de la sub 40 lei la mai mult de 100, spre 120 lei. Sunt majorări de amploare. S-au acumulat toate! 

Având în vedere dependenţa multor economii de gazele naturale, deşi creşterea a fost mai mică, impactul a fost major. Noi suntem o economie deschisă, nu stabilim preţul la energie, la petrol, la gaze naturale. Aici este bine ca, atunci când discutăm în public, să ne vedem şi lungul nasului. Nu noi stabilim preţurile. Suntem sub impactul lor pentru că am deschis economia de mai bine de 30 de ani. Nu avem cum să protejăm economia decât cu subvenţii, iar pentru asta trebuie să ai o situaţie fiscală solidă, ceea ce nu e cazul României. Avem o problemă fiscală de ani buni, fiscal-bugetară, deci nu avem de unde să mai reducem impozite sau să acordăm ajutoare. Şi sprijinul acesta s-a făcut cu anumite costuri. 

Faptul că depindem mai puţin de gaze naturale şi petrol din străinătate, mai ales din Rusia, ne ajută într-o măsură, dar nu suficient cât să contracarăm impactul. Nu suntem independenţi nici la gaze naturale, nici la petrol. Din această cauză au crescut preţurile la carburanţi, la gaze, nu cred că trebuie să dau mai multe explicaţii", a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, la prezentarea raportului pe inflaţie în primul trimestru. 

Mugur Isărescu recomandă românilor să bea... ceai de tei

"(...) În trimestrul I din 2022, au fost mai multe canale, dar presiunile costurilor s-au transmis cel mai acut pe segmentul alimentelor procesate, preţurile energiei s-au transmis în cotaţiile produselor agroalimentare, dar şi pe un fundal de, să spunem, început de panică. De aceea nu ne strică ceva mai multă calmitate. Agitaţia e caracteristică perioadelor de criză, e înţeles. Dar eu cred că autorităţile trebuie să transmită calm. Mai bem câte un ceai de tei. E un sfat bun, pentru că şi acest canal psiho-social, discuţiile care nu se mai termină cu inflaţia şi exagerările nu fac bine", a mai punctat guvernatorul BNR. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel