Robert Cazanciuc, mesaj de Ziua Ucrainei: Va veni și momentul când un ghid de conversație ucrainean-român va sta la baza unui ghid turistic
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Facebook, Robert Cazanciuc
Foto: Facebook, Robert Cazanciuc
De Ziua Ucrainei, Robert Cazanciuc a venit cu un mesaj de felicitare.

În fiecare an, pe 24 august, poporului ucrainean celebrează cea mai importantă sărbătoare naţională – Ziua Independenţei Ucrainei. În această zi, în 1991, Rada Supremă a Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene de atunci a adoptat Declaraţia de Independenţă a Ucrainei, iar ca rezultat s-a format actualul stat ucrainean. Declaraţia de Independenţă a încoronat lupta de secole a poporului ucrainean pentru dreptul de a avea propriul lor stat, libertatea de a dezvolta cultura naţională, de a fi un membru cu drepturi depline al comunităţii internaţionale.

"La mulți ani, Ucraina! Va veni și momentul la care un ghid de conversație ucrainean-român, tipărit pentru a sprijini refugiații de război, va sta la baza unui ghid turistic, necesar relației cu cel mai mare vecin al României. Până atunci, îi putem sprijini în continuare, prin eforturi particulare sau statale, pe cei care au ales să lupte pentru independența țării lor, pentru eliberarea oricărui petec de pământ ocupat prin agresiunea Rusiei lui Putin!", a scris senatorul Robet Cazanciuc pe pagina personală de Facebook.

Istoria Declarației de Independență în Ucraina

Începutul anilor '90 a dus la prăbușirea Uniunii Sovietice, iar, în 16 iulie 1990, guvernul ucrainean a declarat suveranitatea statului. Un an mai târziu, în 16 iulie, se sărbătorea Ziua Independenței în Ucraina. În august 1991 a existat o lovitură de stat eșuată pentru a restabili regimul comunist în Uniunea Sovietică. Ca urmare a tentativei de lovitură de stat și a temerilor privind revenirea la regimul sovietic, deputații au adus steagul ucrainean în sala de ședințe a Radei Verkhovna (Parlamentului unicameral al Ucrainei) cerând independență pentru țară. Pe 24 august 1991, Actul de independență al Ucrainei a fost adoptat de Parlamentul ucrainean, iar pe clădirea Radei Verkhovna a apărut drapelul Ucrainei.

O condiție a declarației de independență a fost ca un referendum național să aibă loc pe 1 decembrie 1991. În ciuda temerilor că Ucraina s-ar putea împărți în est și vest, 92% dintre alegători au votat pentru independența țării. În iunie 1992, Parlamentul Ucrainean a votat pentru un amendament la cadrul legislativ, potrivit căruia 16 iulie a fost înlocuită oficial cu 24 august ca Ziua independenței Ucrainei.

Cum sărbătoresc ucrainenii 

De Ziua Independenței, la Kiev are loc o paradă militară. Ultima paradă de la Kiev a avut loc în 2021, când poporul ucrainean a celebrat cea de-a 30 a aniversare a independenței față de regimul sovietic. Însă, anul acesta, Vladimir Zelenski a interzis organizarea paradei și orice alt eveniment, deoarece consideră că Rusia ar putea încerca să facă ceva „extrem de crud" de Ziua Independenței. „Trebuie să fim cu toții conștienți că în această săptămână Rusia ar putea încerca să facă ceva deosebit de urât, ceva deosebit de vicios", a declarat Zelenski într-un mesaj video. Tot pe 24 august 2022 se împlinesc șase luni de când Rusia a invadat Ucraina. Trupele preşedintelui rus Vladimir Putin au invadat Ucraina pe 24 februarie 2022.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel