Rishi Sunak le interzice miniștrilor din Marea Britanie să mai apară în fiecare dimineață la radio și televizor: Vom merge când publicul are nevoie să afle informații de la guvern
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Rishi Sunak a renunțat la emisiunile zilnice la care participă membri ai Guvernului, iar aceștia nu mai sunt așteptați în platourile TV unde mergeau în mod regulat.

Până în prezent era o regulă ca un membru al Guvernului britanic să meargă în emisiuni precum Good Morning Britain și Today de la BBC și R4 în fiecare dimineață din zilele lucrătoare.

Potrivit The Mirror, demnitarii britanici vor mai merge la aceste emisiuni doar trei zile pe săptămână, sau când trebuie să se facă un anunț.

O sursă conservatoare a declarat ziarului că guvernul va fi „flexibil” în a pune miniștri la dispoziția presei atunci când „publicul are nevoie să afle informații de la guvern”.

Mișcarea a fost întâmpinată cu critici din partea deputaților, a cetățenilor și a jurnaliştilor, dintre care unii au pus la îndoială promisiunea lui Sunak că guvernul său va avea „responsabilitate la fiecare nivel”.

Deputatul laburist Steve Reed a scris: „Se pare că angajamentul lui Sunak față de responsabilitate a mers în același mod ca angajamentul său față de integritate și profesionalism”.

Între timp, Susanna Reid, jurnalistă la Good Morning Britain, a scris că „ar fi o mare greșeală”. Emisiunea ei de dimineață s-a confruntat cu un boicot extins din partea miniștrilor în timpul pandemiei, în urma întrebărilor intense din partea sa și a celuilalt prezentator.

Unii miniștri se confruntă deja cu probleme

Cea mai recentă decizie a guvernului vine după o primă lună agitată de mandat pentru noul prim-ministru. Trei dintre miniștrii de top se confruntă deja cu acuzații dure.

Viceprim-ministrul Dominic Raab urmează să fie investigat din cauza acuzațiilor de hărțuire, iar două plângeri oficiale din partea personalului din timpul mandatului său ca ministru al Justiției au ieșit la lumină.

Înainte de apariția acuzațiilor despre Raab, ministrul cabinetului Gavin Williamson a fost forțat să demisioneze din cauza unei plângeri oficiale care pretindea că i-ar fi spus unui fost funcționar public să-și „taie gâtul”.

Sunak a fost criticat și pentru că a reangajat-o pe Suella Braverman în funcția de ministru de interne, la doar șase zile după ce a fost demisă din guvernului condus Liz Truss pentru că a trimis e-mailuri din contul ei personal.

Nu este prima dată când guvernul i-a oprit pe miniștri să apară la emisiunile TV și radio de dimineață

Programul Today de la BBC Radio 4 a fost boicotat timp de trei luni de guvernul lui Boris Johnson.

„Emisiunea Today este irelevantă, nu mai este o emisiune serioasă, așa că nu vom mai merge acolo – este mult mai bine pentru noi să mergem la BBC Breakfast și Five Live”, a spus atunci guvernul lui Boris Johnson. Fostul premier britanic a fost acuzat de practici „trumpiene“, conform Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel