Data publicării:
Riscurile campaniei de presă în cazul fetei violate la Vaslui. Ce spune Oana Băluță
Despre cazul fetei violate în Vaslui de șapte tineri s-a vorbit cu multă furie. Subiectul a generat reacții, comentarii și articole în ziare. Efectele mass-media în acest context nu sunt deloc de neglijat, motiv pentru care Oana Băluță, activistă feministă, contactată de DC News , a atras atenția asupra riscurilor campaniei de presă în cazul fetei violate.
Violul este condamnabil în orice fel de context. Oana Băluță a subliniat acest lucru și când cineva îi ura într-un articol mamei unuia dintre băieți să fie şi ea violată de beţivii satului. Ea a mai spus că violul, ca instrument de educare, de pedepsire este un derapaj moral.
Iată ce a transmis Oana Băluță contactată de DC News:
Violul este o crimă în orice fel de situație, nu doar atunci când ne place o persoană și ajungem să o compătimim, să ne revoltăm în urma nedreptății substanțiale din viața ei și când vrem să îi oferim sprijin.
Mi se pare că am ajuns într-un tip de interacțiune publică în care violul aproape că "se comercializează" sub forma: "sper ca și tu să fii violată de cei din localitate ca să înțelegi ce a făcut lepra ta de băiat". Deplasată este și perspectiva izolării violului și a reacțiilor de blamare a victimei la o singură localitate. Da, este limpede că așa s-a întâmplat la Vaslui, dar blamarea victimei nu este un caz excepțional. Nici susținerea violatorilor ori a agresorilor, în general, nu este singulară. Pe ce lume trăim?
Organizațiile nonguvernamentale ori persoane care activează în sfera drepturilor femeilor o spun de ani de zile. Felul în care statul ori comunitățile tratează femeile, nu este bun. Ani de zile, violatorul era îndemnat să se însoare cu victima și să facă din ea o femeie cinstită fiindcă violul este o pată pe reputația unei femei. Mariajul era suficient pentru că înlătura pata. O perspectivă bolnavă. În fapt era și un derapaj moral și legal. Acum am deschis ușa altuia: violul cu reeducarea, violul ca învățare, violul ca un instrument de conștientizare. Încă ceva, furia nu este o explicație pentru construirea în spațiul public a acestui discurs. Nu este.
Poate că e vremea să deschidem ușa pentru niște întrebări și acțiuni: deciziile strâmbe ale instanței nu arată o anumită practică din cazurile penale? Ce se învață la facultățile de profil? Cum arată legile statului român? Ce fel de acțiuni poți întreprinde în comunitatea aceea ori în altele? Politicile educaționale nu ar trebui revizuite în direcția consolidării drepturilor omului? Ce s-a întâmplat acum nu trebuie să rămână la nivel de strategie editorială, intervenții diferite în presă, comentarii în online. Aici este nevoie de mai mulți actori, inclusiv de politicieni, de reprezentanți din ministere cheie: Educația, Justiție. Mă întreb și care e poziția Bisericii aici, așa ca fapt divers.
Cei șapte tineri, obligați să vină zilnic la Poliție
Cei şapte tineri din judeţul Vaslui, judecaţi după ce au sechestrat şi violat, în 2014, o tânără de 18 ani pe un câmp şi într-o maşină, până când aceasta a leşinat, sunt obligaţi să se prezinte zilnic la Poliţie, măsura fiind dispusă, marţi, de conducerea IPJ Vaslui, în urma mediatizării cazului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News