Data actualizării:
Data publicării:

Riscul de boli de inimă poate fi redus cu peste 20% printr-un gest simplu, urcatul scărilor. Câte trepte trebuie să urcați în fiecare zi

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
FOTO: Freepik @katemangostar
FOTO: Freepik @katemangostar

Care este numărul de trepte ce trebuie urcate pentru a vă reduce riscul de boli cardiovasculare.

Înaintarea în vârstă vine cu o serie de probleme, unele cauzate de stilul de viață sedentar, altele ca urmare a unui stil alimentar mai puțin sănătos.

Iar printre cele mai frecvente sunt cele legate de sănătatea inimii, bolile cardiovasculare fiind pe primul loc în cauzele de deces.

Urcarea a cel puțin 50 de trepte pe zi este asociată cu o reducere cu peste 20% a riscului de boli cardiovasculare, arată noile cercetări - astfel încât este posibil să aveți nevoie să urcați doar cinci etaje pe zi pentru a vă îmbunătăți semnificativ sănătatea inimii.

Ce spune studiul

Constatările se bazează pe sondaje efectuate pe 458.860 de adulți din cadrul UK Biobank, în analiză fiind incluși factori precum istoricul familial, riscul genetic și hipertensiunea arterială.

Studiul a constatat că urcatul scărilor a redus riscul pentru toți cei intervievați, dar în special pentru cei care nu prezentau deja un risc ridicat de boli de inimă.

Urcatul scărilor este gratuit, nu necesită o deplasare la sala de sport sau vreun echipament special, poate fi făcut pe orice vreme și este ceva ce avem tendința de a face oricum ca parte a rutinei noastre zilnice. Este unul dintre cele mai universal accesibile exerciții care există.

”Scurt timp de urcare a scărilor de mare intensitate reprezintă o modalitate eficientă de îmbunătățire a condiției cardio-respiratorii și a profilului lipidic, în special în rândul celor care nu pot îndeplini recomandările actuale de activitate fizică”, spune epidemiologul Lu Qi, de la Universitatea Tulane din SUA, notează Science Alert.

Un alt aspect important de reținut este faptul că acele persoane care au încetat să mai urce scările în mod regulat pe parcursul perioadei de studiu (o medie mediană de 12,5 ani) au avut un risc cu 32% mai mare de boli cardiovasculare decât cei care au declarat că nu urcă niciodată scările.

Echipa a analizat în special bolile cardiovasculare aterosclerotice, care includ afecțiuni precum boala coronariană și accidentul vascular cerebral ischemic, cauze frecvente de deces la nivel mondial.

Activitatea fizică a fost promovată de mult timp ca o modalitate de reducere a riscului de boli cardiovasculare aterosclerotice, deși puțini au analizat în detaliu până acum legătura dintre urcatul scărilor și sănătatea inimii.

Citește și: Cele mai bune alimente naturale pentru bolile inimii. Prevenția rămâne baza

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel