Risc mai mare de autism pentru bebeluși dacă se uită la televizor cel puțin 2 ore pe zi
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Pxhere
Foto: Pxhere
Un studiu efectuat pe 84.000 de bebeluşi a constatat că timpul petrecut în faţa ecranului este legat de creşterea ratei de autism. Cu toate acestea, aceeaşi legătură nu a fost observată în cazul fetiţelor în aceeaşi perioadă de timp. Ratele de autism au fost de 3,5 ori mai mari în rândul băieţilor expuşi la ecrane timp de două până la patru ore, în comparaţie cu băieţii care nu au petrecut timp în faţa TV-ului. 

Experţii de la Universitatea din Yamanashi au declarat că descoperirile lor susţin limitarea timpului excesiv petrecut în faţa ecranelor în rândul sugarilor, potrivit DailyMail. Oamenii de ştiinţă nu ştiu cu exactitate ce cauzează autismul, dar acesta este uneori transmis copiilor de la părinţii lor. Iar studiile sugerează că este mai frecvent la copiii părinţilor mai în vârstă, precum şi la mamele care sunt supraponderale sau care suferă de complicaţii în timpul sarcinii. De asemenea, studii recente au identificat o legătură între durata timpului petrecut în faţa ecranelor şi caracteristicile autiste ale tinerilor, a precizat echipa.

Risc crescut de îmbolnăvire pentru bebeluşii "uitaţi" de părinţi în faţa ecranelor

Cercetătorii i-au chestionat pe părinţii celor 84.000 de bebeluşi cu privire la cât timp a petrecut copilul lor la televizor la vârsta de un an. Într-un chestionar de evidenţă, părinţii au fost întrebaţi dacă cel mic a fost diagnosticat cu autism între doi şi trei ani, când acesta este de obicei depistat. Aproximativ 330 de copii (0,4%) au fost diagnosticaţi până la a treia aniversare, 251 dintre cazuri fiind înregistrate la băieţi şi 79 la fete. Rezultatele, publicate în revista JAMA Pediatrics, arată că proporţia de băieţi cu autism a crescut odată cu creşterea timpului petrecut în faţa ecranelor. În comparaţie cu băieţii care nu se uitau deloc la televizor, cei care se uitau mai puţin de o oră pe zi la televizor aveau cu 38% mai multe şanse de a fi diagnosticaţi cu autism în următorii doi ani. Şansele au fost de 2,16 ori mai mari în rândul băieţilor care se uitau până la două ore pe zi. Între timp, ratele au fost de 3,48 ori mai mari la băieţii care au petrecut până la patru ore pe zi în faţa ecranelor.

Undele electromagnetice afectează comportamentul. Băieţii sunt cei mai afectaţi

Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţine că cei mici nu ar trebui să fie expuşi la ecrane în primele 12 luni de viaţă. În ciuda acestui sfat, echipa a declarat că nouă din 10 copii incluşi în studiu au fost expuşi la ecrane până la vârsta de un an. S-a descoperit că undele electromagnetice emise de ecrane afectează comportamentul la şoareci şi, implicit, electronicele stimulează molecule care au fost asociate simptomelor asemănătoare autismului. „În copilărie, atunci când neurodezvoltarea este activă, factorii de mediu, cum ar fi stimularea electrică prin intermediul ecranelor şi stimularea luminoasă de la vedere, pot afecta neurodezvoltarea şi modificările de novo ale secvenţelor”, au declarat cercetătorii. Echipa a precizat că absenţa legăturii dintre timpul petrecut în faţa ecranelor şi rata de autism în rândul fetiţelor ar putea fi cauzată de rata ridicată de diagnosticare a autismului în rândul băieţilor, pe care oamenii de ştiinţă nu au reuşit să o explice până acum.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel