Data publicării:
Rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA se răsfrânge direct și asupra țintelor climatice setate de țările europene — analiză The Guardian
Australia ar putea întârzia publicarea țintei climatice pentru anul 2035, depășind termenul stabilit pentru februarie și chiar cel al alegerilor viitoare, scrie The Guardian.
Această decizie ar putea fi influențată de incertitudinea legată de rezultatele alegerilor prezidențiale din Statele Unite. Experții avertizează că o amânare prea lungă ar putea afecta eforturile de reducere a emisiilor de carbon, în condițiile în care un raport al Autorității pentru Schimbări Climatice a identificat șase obstacole majore în calea atingerii obiectivului de zero emisii nete.
Țările ar trebui să își stabilească ținte pentru reducerea emisiilor de carbon
Potrivit Acordului de la Paris privind schimbările climatice, țările mari emitente de gaze cu efect de seră trebuie să își stabilească ținte pentru reducerea emisiilor până în 2035, termenul-limită fiind summitul ONU de anul viitor din Belém, Brazilia. Cu toate acestea, unele state se află în întârziere în stabilirea acestor obiective.
Investitorii de pe piața globală se arată înțelegători față de întârzierile în anunțarea țintelor climatice, cu condiția ca acestea să fie conforme cu recomandările științifice și să reflecte un nivel maxim de ambiție, mai scrie sursa citată.
Grupul Investitorilor pe Schimbări Climatice din Australia subliniază importanța ca ținta națională să fie bazată pe recomandările Autorității pentru Schimbări Climatice, care a sugerat reducerea emisiilor cu 65%-75% față de nivelurile din 2005 până în 2035. Totuși, recomandarea finală a autorității încă nu a fost emisă.
La nivel global, guvernele așteaptă rezultatele alegerilor din SUA înainte de a-și finaliza angajamentele pentru 2035. Observatorii cred că o administrație condusă de Kamala Harris ar putea anunța rapid o țintă ambițioasă, în timp ce o revenire a lui Donald Trump, care a numit criza climatică o „farsă”, ar putea duce la retragerea SUA din Acordul de la Paris, mai scrie The Guardian.
Site-ul departamentului pentru schimbări climatice din Australia precizează că noua contribuție națională determinată, incluzând ținta pentru 2035, ar trebui să fie anunțată până la sfârșitul lunii februarie 2025.
Cu toate acestea, Erwin Jackson, directorul de politici al grupului de investitori, a declarat că termenul politic final pentru această țintă este înainte de conferința de la Belém. Jackson a subliniat că rezultatele alegerilor din SUA vor influența decizia Australiei în privința țintei climatice.
„O președinție Harris ar putea menține presiunea asupra tuturor țărilor, inclusiv asupra Australiei, pentru a stabili o țintă puternică pentru 2035 cât mai curând posibil”, a declarat Jackson. „În schimb, o președinție Trump ar putea crea un vid de conducere climatică la nivel internațional pentru câțiva ani”.
Foto: Agerpres
Rezultatul alegerilor din SUA ar avea un impact relevant și asupra țărilor europene
Matt Kean, președintele Autorității pentru Schimbări Climatice și fost ministru al energiei în New South Wales a declarat într-un interviu recent că guvernul australian trebuie să țină cont de mediul geopolitic înainte de a lua o decizie finală. „Rezultatele alegerilor americane vor avea, evident, un impact”, a spus el.
Un raport publicat de autoritate evidențiază necesitatea reducerii rapide a emisiilor în sectorul energetic, care trebuie să își dubleze producția pentru a susține cererea crescută de energie verde. Tennant Reed, directorul pentru schimbări climatice și energie al Grupului Industrial Australian, a subliniat importanța rezultatului alegerilor din SUA pentru stabilirea țintei Australiei.
Deși unii experți consideră justificată o întârziere scurtă, aceștia avertizează că este esențial ca acțiunile să fie întreprinse rapid pentru a permite reducerea emisiilor între 2030 și 2035. „Guvernul trebuie să acționeze rapid, deoarece cu cât întârziem mai mult, cu atât mai dificil devine să atingem țintele propuse”, a adăugat Reed.
În Uniunea Europeană, progresul privind țintele pentru 2035 a fost lent, iar situația politică complicată a contribuit la această întârziere. China, cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră, urmează să facă un anunț esențial privind ținta sa pentru 2035 și obiectivul pentru 2030, ceea ce va fi crucial pentru menținerea încălzirii globale sub 2°C.
Guvernul australian, condus de Anthony Albanese, a legiferat reducerea emisiilor cu 43% până în 2030 și atingerea de zero emisii nete până în 2050. O eventuală eliminare a țintei pentru 2030 ar putea pune Australia în conflict cu Acordul de la Paris, care impune o creștere treptată a angajamentelor climatice. Un purtător de cuvânt al guvernului a subliniat că cea mai ieftină și rapidă cale de a atinge aceste obiective și de a asigura stabilitatea energetică este prin dezvoltarea energiei regenerabile.
Raportul Autorității pentru Schimbări Climatice identifică șase bariere majore pe care Australia trebuie să le depășească pentru a atinge obiectivul de zero emisii nete, inclusiv reticența de a plăti „prima verde” pentru produse și lipsa de date și resurse adecvate pentru implementarea tehnologiilor noi.
Foto: Agerpres
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News