Data publicării:
MOȚIUNEA de CENZURĂ a picat cu 201 voturi!
Guvernul condus de Florin Cîțu va fi supus marți moțiunii de cenzură „România eşuată. Recordul «fantastic» al Guvernului Cîţu”.
LIVE TEXT
- Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a anunțat că ședința este pe cale să înceapă. 376 de parlamentari sunt prezenți în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului.
- Lucian Romașncanu prezintă moțiunea de cenzură care „reprezintă puncte de vedere ale întregii societăți, în condițiile în care peste 70% din populația României crede că ne îndreptăm către o direcție greșită”. VEZI AICI TEXTUL INTEGRAL AL MOȚIUNII DE CENZURĂ.
- Premierul României, Florin Cîțu, a luat cuvântul la tribuna Parlamentului:
Două moțiuni simple depuse împotriva mea de PSD. Să nu mai amintim chemări la ora prim-ministrului. Românii au înțeles concluzia. Social-democrații văd în mine cel mai mare inamic al lor. De ce? Pentru că sunt singurul care s-a opus sistematic și vehement oricărei colaborări cu PSD. Toți Românii trebuie să știe că niciodată nu voi face compromisuri, dar mai ales când vine vorba de PSD. Știți că niciodată, dar niciodată, nu aș susține nici măcar în glumă să-mi dau jos propriul guvern să guvernez cu PSD.
Această moțiune, ca și cele de anul trecut, se referă doar la persoana mea. Aveți o obsesie personală, vă e frică. Vă înțeleg, știu că nu vă pricepeți. Vă spun să fie foarte clar, guvernarea merge foarte bine. Coaliția este puternică, unită și pregătită să guverneze cel puțin 8 ani de-acum încolo! Vă spun doar așa, ca să aveți timp să pregătiți toate moțiunile până în 2028. Românii sigur nu mai cred nimic din ceea ce spuneți, mai ales după ce au citit textul jalnic, patetic al moțiunii.
Dragi români, economia a trecut cu bine peste cea mai mare criză din ultima sută de ani. Ce a făcut PSD? A sabotat din Parlament. Mai țineți minte când trompetele pesediste anunțau foamete? Cereți-vă scuze românilor. Cele mai mari creșteri din Uniunea Europeană. Rata inflației este cea mai mică decât guvernările socialiste. Dobânzile sunt mai mici. Lecție de economie, așa se face o guvernare de succes, de centru-dreapta.
- Ludovic Orban intervine pentru că nu este liniște în sală, „ca pe stadion”.
- Cîțu continuă:
Lecție de economie pentru PSD. Nu este vorba de împrumuturi pentru investiții, ci doar pentru investiții profitabile. Sper că sesizați diferența, dacă nu stau după moțiune și vă explic cum se face. Încă o clarificare, cheltuielile care ajung în buzunarele PSD nu sunt investiții. Noi nu folosim împrumuturile pentru a plăti asistență socială. În localitățile PSD crește sărăcia. Nu vom folosi împrumuturi pentru a plăti sinecuri. Nu ați oferit locuri de muncă, nu ați stimulat investițiile pentru ca românii să fie independenți financiar.
În anii trecuți, PSD se împrumuta extrem de scump. Se compară, dragi români, strategia falimentară a PSD cu ceea ce facem noi? Dragi pesediști, se compară? Împrumuturile pentru PNRR sunt doar pentru investiții. Nu pot să aibă altă destinație acești bani, oricât ar saliva baronii PSD. (Continuă huiduielile din partea PSD, n.r.)
Am alocat la buget cea mai mare sumă pentru investiții din ultimii ani. Sunt sume record, iar diferența clară față de PSD este că nu doar alocăm banii în buget, îi și investim. La rectificare nu-i tăiem. Cifre, domnilor! În 2021, față de 2020, investițiile sunt deja mai mari cu aproape 1 mld. euro față de când erați la guvernare, în 2019.
Dragi români, avem o șansă unică pentru România. Pregătiți-vă, această coaliție puternică guvernează până în 2028. În economie intră 175 miliarde euro investiții cu un PIB de 230 miliarde euro anual. Cu o singură condiție - această guvernare să administreze resursele până în 2028. Altfel, este evident unde ajung banii, în buzunarele baronilor PSD.
Avem cea mai rapidă revenire economică din istorie. Reveninrea în „V”, vă aduceți aminte? S-a întâmplat, este o certitudine. FMI preconizează creștere economică de 7%. 60% dintre managerii români sunt optimiști în revenirea economică. Ar trebui să repet că încrederea managerilor în această guvernare a atins un nivel record în ultimul deceniu. (Continuă gălăgia făcută de parlamentarii din sală, n.r.)
Am spus că nu creștem taxe, nu introducem altele noi, asta am livrat. Doar așa putem dezvolta România. Avem venituri mai mari la buget. A crescut conformarea voluntară. „It's that simple”. Veniturile au crescut față de 2018. Este simplu, rețeta este simplă.
PSD a făcut tot posibilul să blocheze vaccinarea. Singura soluție de a reveni la normalitate este vaccinarea. De ce vrea PSD asta? Ați văzut vreun lider al PSD să meargă să se vaccineze, să promoveze vaccinarea? PSD a vrut să blocheze ca și PNRR. Investiții de 29 miliarde euro, bani care ajung la toți românii. Acesta este PSD.
Dragi români, această moțiune este confirmarea alianței dintre PSD și AUR. Ce-i unește? Ura față de ceea ce este modern, față de proprietatea privată, față de statul de drept. În încheiere, am un mesaj clar. Așa cum am mai spus, românii trebuie să știe că facem reformele asumate. Așa merge România înainte. Acesta este guvernul care va face reforme indiferent de piedici. Facem reforma sistemului de pensii pentru a ne asigura că putem plăti pensii mărite și în 2030. Facem reforma companiilor de stat pentru a nu mai arunca banii românilor în găuri negre. Suntem în stadiul în care dacă nu facem reforme, vom rămâne la coada Europei, unde ne-a ținut PSD atâția ani. Asta îi deranjează pe cei de la PSD: îi scoatem pe români din sărăcie! Noi vrem evoluție, PSD și AUR vor involuție. Cine se aseamănă se adună!
- Încep dezbaterile, anunță Ludovic Orban.
- Marcel Ciolacu ia cuvântul, în aplauzele sălii:
Mulțumesc mult, stimați colegi. Doamnelor și domnilor, domnule Orban. Ați pierdut alegerile din nou! Oricât le-ați învârti, 17 e mai mare decât 15. La fel cum PSD este mai bun decât toată coaliția voastră de pierzători! Domnule Orban, au și colegii dumneavoastră dreptate să vă ceară demisia. Câte alegeri mai trebuie să mai pierdeți ca să plecați? Cât mai suportă românii să-și dea Cîțu demisia? Domnule Barna, mă adresez doar dumneavoastră fiindcă domnul Cioloș este ocupat de problema bărbatului care naște.
Domnule Cîțu, în caz că ați sperat că v-am uitat, aveți tupeul să spuneți cât de bine o duc românii? Cât de bine le este copiilor fără alocații mărite? Cât de bine o duc vârstnicii fără pensii? Domnule Cîțu, aroganța nu vă ajută la nimic. Dimpotrivă, uitați-vă în istoria colegilor ai căror președinte vreți să fiți. Reveniți pe pământ, opriți împrumuturile! Nu mai creați generații de sacrificiu. Apropo, domnule încă premier, știți cât vor plăti nou-născuții pentru datorii? 2.500 euro.
Domnule Orban, nu vă ascundeți de români în lojele VIP. Ascundeți-vă de DNA. Un an întreg ați patronat cel mai mare furt. Domnul Cîțu se dovedește un demn urmaș. Miliarde de euro împrumutate au ajuns tot la prietenii dumneavoastră de partid.
Stimați colegi, în urmă cu un an și jumătate nu era zi în care actuala coaliție să nu se bată cu pumnii în piept cu transparența, anticorupția, statul de drept. Astăzi, în unanimitate CCR a decis că ați călcat în picioare Constituția. Pentru a câta oară? Astăzi! Ați călcat în picioare dreptul copiilor la educație, ați acuzat românii că nu vor să se vaccineze, ați distrus sistematic orice urmă de încredere și credibilitate a campaniei de vaccinare. Ați pășit pe un drum extrem de periculos pentru România și pentru români.
Domnule Cîțu, dacă astăzi aveți deja acest palmares de încălcări. Oare ce veți face mâine? Veți da OUG ca președintele să aibă trei mandate? Sau veți desființa Parlamentul și veți instaura dictatura? E suficient răul făcut. Stimați colegi, acest guvern trebuie să plece acasă astăzi!
- Ludovic Orban i-a răspuns lui Marcel Ciolacu: Îmi pare rău că antivorbitorul nu știe aritmetică, dar 35.000 de voturi sunt mai multe decât 34.000 de voturi. Ați pierdut localele anticipate.
- Virgil Guran (PNL) a luat cuvântul.
- Radu-Mihai Mihail (USR-PLUS) a venit la tribuna Parlamentului.
- A venit rândul lui George Simion (AUR).
- Sorin Grindeanu (PSD) a luat cuvântul - acesta a lansat mai multe critici dure la adresa liderilor PNL şi USR-PLUS.
- La tribună vine acum Gabriel Andronache, deputat PNL.
- Cosette Chichirău, din partea USR-PLUS, ia cuvântul - aceasta spune că USR-PLUS va sta la guvernare cel puţin 10 ani, timp în care va veni cu proiecte de dezvoltare a României.
Ludovic Orban i-a spus de mai multe ori deputatei USR-PLUS că timpul său a expirat.
- La microfon vine Claudiu Târziu, din partea AUR.
- Urmează Vasile Dâncu, PSD - După ce Chichirău a spus că USR-PLUS va sta 10 ani la guvernare, acesta a adus aminte de CDR, care în 1996 a anunţat că va sta la guvernare 50 de ani. "Au stat foarte puţin. După ce va dispărea acest Guvern, este nevoie de câţiva ani de guvernare remedială, pentru că România s-a deteriorat foarte grav", a declarat Vasile Dâncu.
- Urmează Pavel Popescu, PNL.
- Diana Şoşoacă, senator, vine la microfon. Ludovic Orban o întreabă dacă s-a înscris în PSD, pentru că stătea lângă grupul parlamentar social-democrat. Diana Şoşoacă a replicat că, dacă va primi 2-3 minute pentru argumente, îl va ajuta pe Ludovic Orban să scape de Florin Cîţu.
- Urmează Marius Budăi, PSD.
- Tot din partea PSD, deputatul Alfred Simonis. Acesta le-a cerut parlamentarilor PNL să îşi exprime votul la moţiune.
Florin Cîţu revine la microfon, pentru concluzii. Iată principalele declaraţii:
- Îmi place când vă îngrijorează sărăcia cu cămăşi scumpe şi ceasuri care costă cât un apartament. Dle Ciolacu, oamenii deja ştiu şi v-au spus să plecaţi acasă. Încă un lucru, pentru un domn deputat de la AUR. Bunicii mei au murit pe front, iar statul şi comuniştii pe care îi apăraţi le-au luat pământurile. Pădurile sunt ale noastre, şi mai avem de luat terenuri. Comunişti ca dvs nu au ce căuta în România. Dvs şi stăpânii dvs din Rusia nu aveţi ce căuta în România.
- Ludovic Orban, declaraţii.
"Vreau să dau un drept la replică, pentru că mi-a fost pronunţat des numele. N-o să dau la toate bazaconiile spuse despre mine, dar simt nevoia să dau replică unui deputat PSD care zicea ceva de Cernobîl. Dle Deputat, eu mi-am dat demisia din funcţia de prim-ministru al Guvernului României, când la alegerile parlamentare, PNL nu a câştigat. Spre deosebire de dvs, care atunci când partidul v-a cerut demisia, dvs v-aţi baricadat cu Victor Ponta la palatul Victoria. Mai aveaţi un pic şi săpaţi tranşee şi nu aţi putut fi scos decât de o moţiune de cenzură depusă de partidul care v-a susţinut. Dle Grindeanu, nu accept această aserţiune. Vremea aduce cu sine nobleţe. Vinurile adevărate devin nobile cu vârsta şi nu accept să fiu criticat de cineva care nu a apucat să ajungă vin. Valoarea şi calitatea umană nu au legătură nici cu vârsta, nici cu vechimea".
- Dezbaterile s-au încheiat. Începe votul asupra moţiunii de cenzură!
- S-a terminat votul la Camera Deputaţilor. Începe votul la Senat!
- S-a terminat votul pentru moţiunea de cenzură!
- REZULTAT FINAL: 202 voturi exprimate. 201 voturi pentru, 1 vot contra, 0 abţineri. MOŢIUNEA A PICAT
DC NEWS vă oferă evenimentul în format LIVE TEXT și VIDEO. Pe site-ul nostru veți afla rezultatul moțiunii de cenzură, așa că rămâneți alături de noi!
VIDEO
Moțiunea de cenzură, inițiată de 156 de deputați și senatori ai Partidului Social Democrat
Moțiunea de cenzură „România eşuată. Recordul fantastic al guvernului Cîţu” a fost inițiată de 156 de deputaţi şi senatori PSD. Moțiunea de cenzură este dezbătută și votată astăzi în plenul reunit al celor două camere ale Parlamentului.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, spunea ieri că ar mai fi necesare 18 voturi de la parlamentarii din arcul guvernamental pentru ca moțiunea de cenzură să treacă. Președintele PNL, Ludovic Orban, a anunțat că la nivelul partidului și al coaliției s-a luat decizia de a participa la ședința privind moțiunea de cenzură, dar nu se voteze.
Președintele Partidului Național Liberal spune că nimeni din coaliție nu va vota pentru moțiune
„Nu se ia niciun vot în plus peste voturile pe care le au PSD şi AUR. Exact ce v-am spus! (...) Numai că suntem patru grupuri parlamentare (n.r. PNL, USR PLUS, UDMR şi minorităţi) care suntem pentru prima oară confruntaţi cu o moţiune. Noi trebuie să asigurăm coeziunea actului de guvernare, să dezvoltăm încredere reciprocă şi asta a fost decizia noastră (...), că era suficient să apară un singur vot în plus şi începea deja o căutare cine este parlamentarul care a votat moţiunea de cenzură. Deci este hotărât clar, suntem prezenţi, nu votăm, exact ce v-am spus de când a depus PSD moţiunea, că este un balon de săpun. O să aibă exact voturile parlamentarilor PSD şi AUR, care vor veni la vot”, a afirmat astăzi Ludovic Orban, la Parlament.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News