#Rezist cu Oana Stănciulescu. Nou început la DC News: Voi rezista până în ultima clipă. Nici nu mă văd la pensie
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Agerpres
Agerpres
Oana Stănciulescu începe un nou proiect la DC News. Vă așteaptă în fiecare luni, de la ora 13.00, la emisiunea #Rezist.

Oana Stănciulescu a debutat în presă în 1990 la cotidianul Dreptatea. 34 de ani mai târziu, o găsim la DC News. Chiar dacă era început de democrație, lucrurile parcă erau mai simple decât acum. Presa a fost instituția cea mai atacată pentru că era mult prea puternică în 1990. La acea vreme, ziarele erau foarte puternice. Se vindeau sute de mii de exemplare. Nici politicienilor și nici patronilor nu le-a plăcut acest lucru așa încât presa a fost îngrozitor de încercată și atacată încercându-se șubrezirea sa. Dar a rezistat. Și pornind de la #Rezist, să vorbim cu Oana Stănciulescu despre noul ei proiect. Ce va face la DC News? Aflăm în rândurile de mai jos.

Anca Murgoci: Ce faci, Oana? Încă #Reziști? Când ne gândim la tine, să știi că primul lucru care ne vine în minte este: e o luptătoare. Niciodată nu te-ai temut să te iei în piept cu Guvernul. Ai fost mereu o militantă #Rezist și, de câte ori ai simțit, te-am găsit în stradă, la proteste. Și chiar dacă Piața Victoriei s-a golit, tu - într-un fel sau altul - ai rămas tot acolo. 

Oana Stănciulescu: Fac parte din generația de jurnaliști din anii '90. Eram studentă când am intrat în presă. Cred că este o diferență între generația mea și generația ta pentru că noi atunci veneam imediat după comunism, erau vremurile acelea tulburi... bine... nu că acum nu ar fi tulburi. Presa din România a trebuit să se implice mai mult decât a făcut-o presa din Occident, din țările civilizate. Noi a trebuit cumva să devenim și militanți și, de multe ori, am fost opoziția din țară. De ce? Pentru că opoziția se organiza greu, pentru că eram la început toți, ca atare noi, jurnaliștii, ne-am depășit puțin „atribuțiile”. Și uite așa m-am format. M-am format mai mult în jurnalism de opoziție. Este adevărat că nu prea știu să laud oameni politici, deși ar trebui și ei să fie lăudați atunci când iau decizii bune pentru România. 

Anca Murgoci: Și dacă ar fi să lauzi pe cineva din lumea politică, la cine te gândești? Ne dai un nume?

Oana Stănciulescu: Da, mai ales în contextul cu războiul de la granița noastră, poate ar trebui să apreciem politicienii care au făcut posibilă aderarea noastră la NATO și UE. Și revenind la întrebarea ta... Da, sunt cumva #Rezist, dar sunt sunt #Rezist mai degrabă de Piața Universității decât de Piața Victoriei. Când eram studentă, am participat la protestele din Piața Universității și, bineînțeles, la mineriade. Am fost acolo aproape seară de seară. De atunci, dacă vrei să spunem așa... sunt un protestatar de carieră. Am făcut carieră pentru că nu am lipsit la niciun protest în ultimii 30 de ani. Consider că ar trebui să mergem la orice protest și să avem această cultură a protestului. Din păcate, noi, în România, nu o avem.

În acest sens, am încercat și eu să dau o mână de ajutor. Am încercat ca orice român să înțeleagă că dacă cineva are o problemă și vrea să protesteze este bine să o facă. Asta înseamnă democrație! Să nu uităm de perioada înainte de 1989. Se vede că am avut patru decenii și ceva în care am stat cuminți în casele noastre. Nu am avut ce să facem, dar poate nu am avut nici curajul să facem ceva. Dacă voiai să protestezi, riscai să ajungi la pușcărie sau - și mai rău - puteai fi bătut sau ajungeai mort prin beciurile securității. Ca atare, a trebuit să învățăm că atunci când nu ne convine ceva, putem să protestăm. Încă mai avem multe de învățat în ceea ce înseamnă cultura protestului. Așa că... da, sunt cumva #Rezist din Piața Universității și Piața Victoriei.

Anca Murgoci: Mai nou, nu #Reziști doar în Piața Victoriei, ci și la DC News cu noua ta emisiune - #Rezist. Ce ne pregătești la #Rezist? Ce aduce nou emisiunea? Ce invitați vei avea? Cine va fi primul tău invitat? Despre ce vei vorbi în prima emisiune?

Oana Stănciulescu: Pentru prima ediție a emisiunii a fost oarecum simplu să găsesc subiect. Au trecut doi ani de la izbucnirea războiului din Ucraina care m-a marcat teribil... și cred că nu doar pe mine. Lumea s-a schimbat. Europa s-a schimbat. Viața noastră tihnită, occidentală, pare că este amenințată. A fost multă suferință, în ultimii doi ani, în Ucraina. Să nu uităm primele zile când trenurile plecau de acolo cu copii... care unde puteau - ba în Polonia, ba în România și de acolo mai departe... Imaginile acelea nu au cum să nu te marcheze. Nici nu mai vorbim de ce s-a întâmplat ulterior... Ca atare, subiectul primei ediții a emisiunii #Rezist a fost simplu de ales. Vom vorbi despre acești doi ani de război. Vom încerca să analizăm toate declarațiile din ultimele săptămâni, vom încerca să deslușim ce se întâmplă de acum încolo cu România, Europa, lumea.

Sunt declarații care alarmează și care îngrijorează. Ar trebui să ne gândim cât de pregătiți suntem. Acest lucru nu înseamnă că România ar putea fi implicată într-un război, deși este posibil și așa ceva. Noi știm, de la bunicii noștri, că ne facem vara sanie și iarna car. Ar fi bine să fim pregătiți pentru orice variantă, pentru orice scenariu.

Ar trebui ca autoritățile să se gândească și să nu riște în cazul în care s-ar întâmpla ceva, în cel mai negru scenariu posibil. Ar fi bine ca autoritățile să nu constate că nu sunt pregătite. Mă uit cu îngrijorare că industria de armament din România nu a preluat absolut deloc povara europeană de a produce cât mai mult armament, de a fi pe picioarele ei, cum este cazul Poloniei. Și ne uităm și la Ucraina care, pe timp de război, produce armament, drone etc. În România... doar privații s-au mișcat mai repede. În schimb, fabricile de stat sunt cam pe butuci. Așadar vom aborda războiul în prima ediție a emisiunii #Rezist. Este un an important, cu foarte multe alegeri, într-un context de război. Încercăm să vedem cum ne va găsi sfârșitul anului 2024.

Anca Murgoci: Și pentru că mulți jurnaliști pleacă în politică, n-am cum să nu te întreb: Cât va ține #Rezist? Intri în politică din toamnă? Te vedem candidând la vreun rând de alegeri?

Oana Stănciulescu: #Rezist va ține până la sfârșitul sfârșitului. Sunt sigură că nu voi intra în politică. În România, jurnaliștii nu prea au avut succes odată intrați în politică. În America și Europa, avem exemple de jurnaliști care au performat în politică, dar la noi... mai puțin. Mie îmi place foarte mult meseria mea. Ca atare, voi rezista până în ultima clipă. Nici nu mă văd la pensie. Până una alta, vă aștept luni, 19 februarie 2024, de la ora 13.00 pe DC News și DC News TV, să rezistăm împreună, la emisiunea #Rezist.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel