REXDAN, cea mai mare navă de cercetare din apele interioare europene. Lucian Georgescu: Acoperă 40% din suprafaţa Europei
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Nava de cercetare Rexdan, prototip / Foto: ugal.ro
Nava de cercetare Rexdan, prototip / Foto: ugal.ro
Cea mai mare navă de cercetare de pe apele interioare ale UE, construită pentru Universitatea din Galaţi. va naviga pe Dunăre cu 10 laboratoare la bord.

Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați nu se încurcă atunci când vine vorba de materialul didactic. Cercetătorii de aici vor beneficia de cea mai mare navă de cercetare care va naviga pe apele interioare ale Uniunii Europene. Va avea nouă laboratoare moderne la bord şi va putea acoperi două mii de kilometri ai Dunării în expediţiile de cercetare. Construcţia navei de cercetare denumită Rexdan a început în şantierul naval de la Giurgiu în 2017.

"Această navă va putea merge pe canalul Dunăre - Main şi apoi pe Rin şi va merge până la Marea Nordului. Deci practic, capabilităţile ei de cercetare şi monitorizare acoperă tot bazinul comun Dunăre-Main-Rin, adică 40% din suprafaţa Europei, începând de la Marea Nordului până la Marea Neagră şi invers. E o oportunitate unică. Asta presupune ca cineva de acolo, din Parlament, să înţeleagă proiectul, să vrea să-l promoveze şi să facă un efort de înaltă calitate în această direcţie. Proiectul se întinde până la sfârşitul anului 2023. Este un proiect mare, cu o valoare de 20 de milioane de euro, cofinanţat din fonduri europene dar trecut prin filtrele succesive la Bucureşti, la Bruxelles... a început în 2017, cu tot cu acreditare europeană, şi s-a contractat în 2019, iar implementarea efectiv a început în 2020. Vom avea 10 locuri permanente, vor fi cercetători în permanenţă în 10 laboratoare deschise. Vom primi ca bază de cercetare cei mai buni experţi la nivel doctoral şi post-doctoral din toată Europa" a spus Lucian Georgescu, rectorul UDJG în cadrul emisiunii La Sud prin Sud Est.

"Prin acest proiect arătăm că se poate şi că în România aveam şi o cercetare şi oameni foarte bine pregătiţi. Aceste lucruri trebuie cunoscute. Inclusiv broşura de prezentare are un standard surprinzător de ridicat. Gustul ăsta amar eu l-am avut tot timpul: că avem, aşa, o reţinere şi-o jenă în a ne prezenta în Europa cu ceea ce facem noi aici, în România" a completat Dan Nica, europarlamentar PSD, printr-o intervenţie telefonică.

Cea mai mare navă de cercetare din apele interioare europene, la Galaţi

Rexdan va fi cea mai mare navă de cercetare de pe apele interioare, la nivel european, pe care vor lucra cadre didactice şi cercetători de la Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi dar şi cercetători de la alte universităţi din statele europene. Va acoperi aproximativ 2.000 de kilometri din parcursul natural al Dunării şi vor fi făcute analize şi cercetări în ceea ce priveşte mediul natural al apelor curgătoare din Europa. Construcţia ei urmează să fie finalizată în ianuarie 2023, iar valoarea întregului proiect se ridică la peste 91 de milioane de euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel