Revolta medicilor ATI împotriva procurorilor. Cazul dr. FLORIN RUSU ar putea declanșa greva în sălile de operație
Medicii care lucrează în secțiile ATI protestează împotriva implicării în cazul de mită de la ”Grigore Alexandrescu” a doctorului Florin Rusu. Ei susțin că acesta a fost hărțuit de procurori, fiindu-i refuzat tratamentul cu insulină timp de 12 ore, cât a dat declarații la Parchet. Reprezentanții asociației profesionale din ATI consideră un abuz anchetarea medicului anestezist, atâta vreme cât dr. Rusu nu a primit bani de la familia pacientului, nu a discutat cu aceștia și nu a programat intervenția. Medicii anesteziști discută de aproape o săptămână despre declanșarea GREVEI GENERALE în spitale, sau despre o demisie în bloc, în semn de protest.
[caption id="attachment_305938" align="aligncenter" width="640"] Sursa foto: rtv.net[/caption]Potrivit unui comunicat al Societății de Anestezie Terapie Intensivă, dr. Rusu era de gardă, fiind obligat să intervină la orice solicitare a chirurgilor, pentru orice pacient. Mai mult, chirurgul a dat declarații în care recunoaște că nu a discutat cu anestezistul, care nu avea cunoștință de înțelegerea dintre acesta și pacient. Ca urmare, medicul este cercetat penal doar fiindcă și-a făcut datoria, se arată într-un comunicat SRATI.
Vezi comunicatul emoționant de sprijin pentru dr. Florin Rusu
Grevă sau demisie în bloc
Din informațiile DeCeNews, cazul a stârnit revoltă în comunitatea specialiștilor ATI, care discută despre declanșarea unei greve care ar paraliza activitatea în spitale. O altă metodă de protest luată în calcul este demisia în bloc, pe model belgian sau israelian. În Belgia, demisia în bloc a tuturor medicilor a dus la schimbarea guvernului și la schimbarea grilei de salarizare, iar în Israel a dat câștig de cauză sindicatelor, care negociau noul contract colectiv în domeniul sanitar.
Protestul este semnat de zece șefi de disciplină și are susținerea întregului corp profesional. SRATI își exprimă sprijinul pentru dr. Florin Rusu, medic cu o reputație deosebită, decorat pentru că a salvat copiii arși la Maternitatea Giulești și care s-a remarcat prin intervenții de risc, în cazul unor pacienți cu HIV-SIDA, dar și printr-o carieră fără reproș.
Zece șefi de disciplină semnează comunicatul de protest
SRATI semnalează riscurile la care supune societatea o astfel de campanie de culpabilizare a medicilor, făcuți vinovați pentru deficiențele unui ”sistem bolnav”. Alături de pacienţi, medicii suferă cel mai mult datorită condiţiilor inadecvate în care sunt nevoiţi să îşi desfăşoare activitatea, se arată în comunicatul SRATI. ”Este momentul să fie abordate cu maximă responsabilitate problemele de fond ale sistemului sanitar românesc: subfinanţarea severă şi statutul inacceptabil al personalului medical, care se reflectă în fenomene sociale grave precum diminuarea încrederii populaţiei în sistemul de sănătate din România, scăderea calităţii serviciilor medicale şi migraţia masivă peste hotare a forţei de muncă înalt calificate”, susțin semnatarii comunicatului.
Doi medici de la “Grigore Alexandrescu”, reţinuţi pentru luare de mită
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News