Revoltă care să ducă la debarcarea lui Putin. ”Șoigu, Gherasimov și ceilalți se află în situația lui Vasile Milea în 1989”
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Val Vâlcu a vorbit despre oligarhii din Federația Rusă și despre rolul pe care generalii lui Vladimir Putin îl au în detensionarea situației din Ucraina.

Jurnalistul Val Vâlcu a fost invitat la B1 TV, la emisiunea News Pass, moderată de Laura Chiriac, unde a vorbit și despre oligarhii din Federația Rusă.

„Vedem 50-60 de miliardari, dar vorbim de mii, de zeci de mii de milionari ruși care sunt, de fapt, parte din administrație. Domnul Palavrov (n.r. Serghei Lavrov), ministrul de Externe, avea o vilișoară de doar patru milioane de lire în Marea Britanie. O garsonieră a vilelor față de căsoaiele lui Abramovici sau ale celorlalți. Uite că avea și el acolo. Deci, toată administrația face parte din acest sistem corupt, că e pe față, ministrul de Externe nu se ascundea că și-a luat vilă de 4 milioane de lire. Aici lovesc sancțiunile. Această elită este vizată și, bineînțeles, că oligarhii nu au făcut averea din invenții, din inovații, din sudoarea frunții sau cine știe ce, ci au exploatat resursele, că asta are Rusia, au căpușat - să spunem -  economia rusească și întorc bani către guvernanți și oficialitățile care, prin acest mecanism, sunt și ele supuse embargoului, suferă la buzunar”, a spus Val Vâlcu.

Mai multe bunuri ale oligarhilor ruși au fost confiscate după ce aceștia au postat fotografii pe Instagram cu locurile în care se află. „Este un ritual de etalare, așa cum în triburile primitive își etalează puterea la dansuri, ritualuri, așa și bogații. Noi îi vedem acum și pe bogații noștri și pe cei care s-au îmbogățit de curând. Dacă nu te vede lumea, dacă nu defilezi, dacă nu întorc capul spre tine cei de pe stradă, nu ai făcut nimic. Trebuie să ai mașină decapotabilă, nu te ascunzi într-o mașină cu geamuri fumurii. Dar, pe lângă acest mecanism de sancționare a milionarilor, există un altul mult mai puternic, retragerea firmelor occidentale din Rusia. McDonald's avea 53.000 de angajați. Cine știe câți mai aveau pe industria orizontală. Dacă înmulțim acest număr cu 100 de firme, gândiți-vă că sunt milioane de oameni care cunosc situația indiferent ce palavre li se spun la televizor. Sunt și părinții celor care mor pe front acum. Se vor întoarce copiii în sicriu, nu ai cum să le ascunzi adevărul. Au fost proteste, a fost o organizație a mamelor care se pronunța împotriva războiului din Afganistan, în URSS, în timpul dictaturii comuniste. Nici atunci nu au reușit să ascundă. Nu cred că stă rusul, îi ghiorăie mațele de foame, vede cum Lavrov defilează cu yaht-ul de sute de milioane și e bucuros și zice: Lasă-ne domn’le așa, săraci, dar mândri că am mai cucerit un teritoriu. Rușii care stau în sărăcie nu mănâncă pământ”, a adăugat Val Vâlcu.

 

Revoltă care să ducă la debarcarea lui Putin

„Sunt la nivelul tehnologic al celui de-al Doilea Război Mondial. Ori, acum există tehnologie, sunt imagini satelitare și gadgeturi tehnologice de ultimă oră. Nu cred că minele din Marea Neagră vor fi o problemă. Nu mai  vorbim că și în comunism flota avea dragoare, se pot crea culoare. Mai grav mi se pare că nu au început exploatarea gazului metan. Asta ne afectează mai rău decât o potențială explozie și, probabil, este o manevră a Rusiei sub steag fals, așa cum au mai făcut în decursul timpului.

Măreața armată rusă se teme de câteva drone turcești. Ce se va întâmpla, de săptămâna viitoare, atunci când ajung dronele americane? Apropo de posibila revoltă a armatei, Șoigu, Gherasimov și ceilalți se află în situația lui Vasile Milea în 1989. Pe de o parte, îi așteaptă Tribunalul de la Haga, dacă Rusia e înfrântă, de cealaltă parte e răzbunarea lui Putin și găsirea de țapi ispășitori. Exact ca în cazul lui Milea! Poate sunt un pic mai inteligenți și, în loc să se sinucidă, îl ajută pe Putin să părăsească puterea.“, a zis Val Vâlcu.

„Cum vi se pare această comparație?“, l-a întrebat moderatoarea pe analistul militar Ion Petrescu.

„Foarte bună. Se vede că este un ziarist care folosește fulgerele cerebrale. Are dreptate”, a spus analistul.

„Între acuzația de crimă împotriva umanității și furia lui Putin, ne-am putea îndrepta către o revoltă care să ducă la debarcarea lui Putin?“, a insistat moderatoarea emisiunii.

Revolta, dacă va fi o lovitură de stat militară, nu va fi cu tam-tam, cu surle și trâmbițe, ci cu informații parțiale. Ea va fi făcută într-o zi sau într-o noapte și vom afla la momentul oportun, că ei nu anunță imediat, este un decalaj în timp, că avem un alt interlocutor la Kremlin. Vom vedea cine va fi.“, a spus Ion Petrescu.

„În cazul în care vom ajunge în situația aceasta și vom avea un alt interlocutor la Kremlin, se vor schimba dramatic lucrurile sau vom avea parte de scenariul anevoios al unei tranziții de putere care va reuși sau nu”, l-a întrebat moderatoarea pe jurnalistul Val Vâlcu.

„Gândiți-vă cum s-a încheiat Războiul Rece și faptul că au mai trecut 30 de ani. Societatea are un ritm mult mai rapid. A început în 1986 cu venirea lui Gorbaciov, tatonări, discuții, s-au încheiat câteva tratate și să zicem că în 1989 lucrurile erau tranșate în Europa de Est. Cred că putem să ne așteptăm la o evoluție mult mai rapidă. În primul rând, va decola bursa, deci va reporni economia, e interesat și vestul. Acum, însă, trebuie să fie eliminat exponentul. Pur și simplu, în momentul în care Putin este debarcat, se va încheia conflictul în Ucraina, eventual continuă negocierile și putem să sperăm, cum am mai sperat, la o democratizare a Rusiei“, a conchis Val Vâlcu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel