Revolta angajaților la DAMEN Mangalia. Proteste masive: Vrem o o creștere salarială corelată cu rata inflației!
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Salariații de la Damen cer explicații angajatorului: de ce nu pot acorda o creștere salarială corelată cu rata inflației. Mai mult, ei acuză că s-au acordat bonusuri preferențiale, netransparent.

Au fost trei zile de proteste spontane consecutive în cadrul Șantierului Naval de la Mangalia, DAMEN. Totul s-a întâmplat în plin proces de negociere a noului contract colectiv de muncă. 

Salariații anunță că vor veni zi de zi la proteste și vin deja în număr semnificativ, în fața pavilionului (acolo unde sunt birourile conducerii Șantierului) să ceară explicații angajatorului: de ce nu pot acorda o creștere salarială corelată cu rata inflației.

Mai multe detalii am aflat de la Laurențiu Gobeajă, președintele Sindicatului Liber Navalistul.

”În luna decembrie am avut un protest la Ministerul Economiei. Din Monitorul Oficial, am aflat că se intenționează restructurarea forței de muncă și restructurarea posturilor. Această decizie de restructurare au mai luat-o în 2020, inclusiv în 2021. Inițial, au vrut să concedieze 228 de salariați, dar până la punerea în aplicare a acestei decizii au mai rămas doar 65 pe listă pentru că ceilalți au plecat, au încetat activitatea.”, a spus Laurențiu Gobeajă, președinte Sindicatul Liber Navalistul.

”Deși numărul de salariați s-a redus la jumătate decât și-au propus la început, atunci când au preluat acțiunile Damen, au mai rămas aproximativ 1005 salariați, iar ei au declarat public că vor crește numărul la 3000, însă vor în continuare să concedieze.”, a declarat Laurențiu Gobeajă.

„Mai mult, suntem în negocieri și au oferit o creștere salarială brută de doar 100 de lei la salariul de bază și un bonus de 225 lei pentru 4 luni. Le-am spus că această sumă nu acoperă rata inflației. Și, în timp ce noi negociam, am aflat că au acordat preferențial, fără să existe transparență, fără să ne informeze, un bonus denumit de performanță unui număr de salariați, cam câte 2 la fiecare echipă,  fără sa ne prezinte care au fost criteriile de selecție. Suma este de 2.340 lei net, adică undeva la 4.000 de lei brut.”, a spus Laurențiu Gobeajă.

„Din cauza deciziilor de concediere unilaterale, preferențiale și a faptului că nu am finalizat negocierile, salariații, din proprie inițiativă, de la începutul anului, încă din data de 4 ianuarie 2023, au ieșit în fața pavilioanelor zi de zi pe durata pauzei de masă și au protestat, scandând că vor să li se dea explicații, răspunsuri, motivele pentru care au acordat bonusuri preferențiale și pentru că au mințit spunând că nu au bani  să crească salariile. În schimb, acordă bonusuri preferențiale.”, a menționat Gobeajă.

„Salariații vor continua protestele, zi de zi, până când vor primi răspunsurile solicitate și se vor așeza la masa negocierilor. Au refuzat, în mod repetat, negocierile. Mereu le amână. De exemplu, ieri trebuia să avem negocieri. Am convocat comisia paritară și erau obligați să se prezinte, dar nu au făcut-o. Au motivat că, din motive obiective, un membru al comisiei din partea administrației nu poate să participe. Au amânat până pe data de 13 ianuarie, vinerea viitoare. Noi am insistat să respecte contractul. Este a ”n” oară când nu se prezintă, deși au această obligație. I-am acționat și în instanță, din acest motiv, că iau decizii unilaterale și nu respectă contractul colectiv de muncă.”, a mai zis Laurențiu Gobeajă, președinte Sindicatul Liber Navalistul, pentru DC News.

Săptămâna viitoare, la Bruxelles, conducerea companiei olandeze DAMEN (care administrează șantierul de la Mangalia) se va întâlni cu conducerea sindicatelor din cadrul șantierului la Bruxelles. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel