Revelion 2022 în Munții Apuseni. Destinații de neuitat și obiective unice în țară
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Munții Apuseni sunt o destinație prea puțin cunoscută de români, în ciuda faptului că oferă numeroase obiective turistice și oportunități de petrecere a sărbătorilor de iarnă.

Când vine vorba de alegerea unei destinații pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă, românii își îndreaptă atenția, în majoritatea cazurilor, către zonele montane. Fie că vorbim de stațiunile de pe Valea Prahovei, de cele din zona Rucăr-Bran ori de destinații din nordul țării (citește despre Vatra Dornei AICI), oamenii preferă să meargă pe drumuri bătătorite și mult promovate atât la televizor, cât și în mediul online.

Astăzi, vă vom prezenta cele mai frumoase destinații de vacanță din Munții Apuseni, destinații care, pe lângă faptul că vă pot oferi experiențe de neuitat de sărbătorile de iarnă, vă vor ajuta și să vă îmbogățiți cultura generală ca urmare a diversității geografice a zonei.

Valea Arieșului și obiectivele sale

De la vărsarea în Mureș, lângă Luduș, și până în stațiunea Vârtop, bazinul râului Arieș este înțesat de numeroase localități, multe dintre acestea fiind importante repere istorice. Țara Moților, situată în această zonă, reprezintă hotspot-ul rezistenței și luptei pentru drepturi politice, economice și sociale are românilor ardeleni. Baia de Arieș, Câmpeni și Abrud sunt principalele centre urbane din zonă, Muzeul Avram Iancu și Muzeul Mineritului de la Roșia Montană fiind cele mai importante obiective turistice. 

Astfel, poți intra în galeriile romane de la Alburnus Maior, construite în urmă cu două milenii, unde ai ocazia să vezi cum se exploata aurul în vechime și unde, cu puțin noroc, poți vedea pepite aurifere încastrate în pereții catacombelor.

Pentru împătimiții sporturilor de iarnă, zona Arieșeni reprezintă principala destinație de vacanță, iar cadrul natural este unul care definește cumva natura etno-culturală a locului, cu așezări răsfirate și risipite pe culmile domoale ale munților.

De asemenea, cadrul natural e unul bogat în căderi spectaculoase de ape, iar în zonă poți vizita cascada Evantai, cascada Pătrăhăițești, cascada Pișoaia sau cascada Vârciorog. Tot în apropiere de Vârtop se află și Groapa Ruginoasa. În ceea ce privește patrimoniul speologic, Munții Apuseni se pot mândri cu numeroase peșteri al căror specific nu mai poate fi întâlnit în alte părți ale țării. Emblematice sunt Peștera Ghețarul de la Scărișoara, Peștera Cetatea Rădesei, Peștera Urșilor și Peștera Ghețarul Vârtop.

Repere istorice pe văile Crișului Alb și Mureșului

În sudul Apusenilor, pe valea Crișului Alb, se află două dintre cele mai importante obiective turistice din întreaga zonă. În primul rând, la Muzeul Aurului din Brad, unic în Europa, ai ocazia să vezi numeroase pepite aurifere extrase din regiune, unele dintre acestea de dimensiuni considerabile. 

Foarte aproape de Brad, la Țebea, poți vizita mormântul lui Avram Iancu, revoluționar român pașoptist, și Gorunul lui Horea, un monument istoric cu vechime de peste 4 secole, locul unde, în 1784, Horea i-a chemat la luptă pe moții din Apuseni.

De cealaltă parte, pe valea Mureșului poți vedea castelul de la Săvrâșin, un conac deținut de Familia Regală a României, care de curând și-a deschis porțile vizitatorilor. Puțin mai la vest, pe un deal de pe malul drept al Mureșului, cetatea Șoimoș, aflată în ruină, dar care este accesibilă oricui, te poate face să înțelegi cât de importantă era apărarea împotriva năvălitorilor în secolele XIII-XV.

Mănăstiri și locuri de pelerinaj

Zona a reprezentat, încă din Evul Mediu, un important bastion al ortodoxiei pe care românii ardeleni l-au apărat, uneori chiar cu prețul vieții. O mănăstire cu o istorie bogată este Râmeț (citește mai mult AICI), aflată în apropiere de Teiuș. Tot în zonă poți vizita Mănăstirile Măgina și Cheile Turzii, aceasta din urmă fiind foarte aproape și de obiectivul omonim. Mai poți vedea în zonă Mănăstirea Râmetea și celebrul sat Râmetea, aflat la poalele Pietrei Secuiului.

Pe valea Arieșului poți vizita Mănăstirea Lupșa, construită din lemn, după specificul locului, iar în amonte poți ajunge la Mănăstirile Ponor și Sohodol. Un alt așezământ cu o istorie bogată este Mănăstirea Valea Bistrii, situată în apropiere de Câmpeni.

Pe lângă obiectivele prezentate în acest articol, Munții Apuseni își așteaptă vizitatorii și cu alte destinații, mai mult sau mai puțin cunoscute, dar care pot oferi experiențe de neuitat.

CITEȘTE ȘI   -   Revelion 2022. Destinații excepționale în Clisura Dunării și Parcul Național Domogled-Valea Cernei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel