REVELION 2016. Tradiții și obiceiuri de Anul Nou
Noaptea dintre ani se remarcă prin tradiții, obiceiuri și superstiții. Toate, pentru un an viitor mai bun. Cu toții am auzit de că Revelion nu se mânâncă pui și este de preferat peștele, că îndrăgostiții se sărută sub vâsc la miezul nopții, că se sparg paharele de șampanie sau că trebuie să avem bani în buzunar.
REVELION 2016. TRADIȚII ȘI OBICEIURI. Tradițiile și obiceiurile, dar și superstițiile au fost transmise prin viu grai din generație în generație și sunt împământenite. În funcție de regiune, sunt diferite și sunt mult mai multe decât ne-am fi așteptat. Dacă ar fi să respectăm toate tradițiile de Revelion nu am mai avea timp de petrecerea dintre ani și de timpul frumos petrecut alături de prieteni și de familie.
REVELION 2016. TRADIȚII ȘI OBICEIURI. Dacă nu ai bani în buzunar de Anul Nou, vei avea ghinion tot anul. În plus, nu e bine să ai datorii la sfârșitul anului, pentru că vei avea datorii în anul ce urmează.
REVELION 2016. TRADIȚII ȘI OBICEIURI. Se mai spune că dacă-ți vei ține iubitul/a de mână, îți va merge bine în dragoste tot anul. La miezul nopții să nu uiți să-ți săruți iubitul/a. Dacă vei ține în mână un pahar, va urma un an vesel. Nu e bine să plângi în prima zi a anului nou, pentru că va fi un an trist. Și nu uitați de dorința de la miezul nopții, despre care se spune că se va îndeplini.
REVELION 2016. TRADIȚII ȘI OBICEIURI. În noaptea dintre anii e bine să faci mult zgomot ca să alungi spiritele rele. Cât despre ținută, trebuie să porți ceva roșu și haine noi de 1 ianuarie.
REVELION 2016. TRADIȚII ȘI OBICEIURI. Cât despre noroc, ți-l faci cu mâna ta, dacă nu arunci nimic din casă în prima zi din anul nou. Tot la capitolul noroc, intră și vâscul, care trebuie ținut pe masă, iar înainte de miezul nopții, trebuie agățat de calendar. O altă tradiție mai spune că la miezul nopții îndrăgostiții trebuie să se sărute sub vâsc. În plus, e bine ca cineva să intre în casă în prima zi de Anul Nou.
REVELION 2016. TRADIȚII ȘI OBICEIURI. În prima zi de Anul Nou, nu e bine să speli rufe, să tricotezi sau să coși.
REVELION 2016. TRADIȚII ȘI OBICEIURI. Dacă ești nemăritată, trebuie să împrumuți o verighetă și să o poarți de Anul Nou pe al treilea deget de la mâna stângă. Așa îl vei visa pe viitorul soț. Același vis va apărea dacă tai o frânghie deasupra pernei când mergi la culcare, de Anul Nou.
REVELION 2016. TRADIȚII ȘI OBICEIURI. În ziua de Anul Nou, copiii merg cu Sorcova la rude și apoi la vecini. În schimb, primesc bani. Sorcova este un substitut al divinităţii fitomorfe, invocată de copii pentru a aduce oamenilor sorcoviţi viaţă lungă, sănătate şi prosperitate. În prezent, este confecționată din hârtie colorată și flori artificiale. În Bucovina, sorcova are ataşat un colopoţel. În timp ce rostesc textul augural "Sorcova, vesela,/ Să trăiţi, să-mbătrâniţi/ Ca un măr, ca un păr/ Ca un fir de trandafir!/ Tare ca fierul,/ Iute ca oţelul!/ Tare ca piatra,/ Iute ca săgeata!/ La anul şi la mulţi ani!", ating ritmic cu Sorcova uşa sau fereastra, dacă se colindă afară, sau corpul gazdelor, dacă se colindă înăuntru. După terminarea colindatului, Sorcova se păstrează peste an, ca un lucru sfânt, agăţată de peretele de la răsărit al casei, la icoană sau în alt loc curat al gospodăriei.
REVELION 2016. TRADIȚII ȘI OBICEIURI. În ceea ce priveşte vremea, tradiţia populară are numeroase interpretări. Conform tradiţiei, cum e ziua de Anul Nou aşa va fi tot anul: bun sau rău. Credinţa populară spune că, dacă în ziua de Anul Nou e ger mare şi dacă pe zăpadă se văd multe steluţe, e semn că anul ce urmează va fi bun şi vor fi multe cununii. Dacă în ziua de Sfântul Vasile ninge, anul ce urmează va fi unul îmbelşugat, iar dacă este senin şi geros, oamenii vor fi sănătoşi pe parcursul anului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News