Data actualizării:
Data publicării:

Reuters: Ucraina vrea modificarea regulilor de mobilizare în timp ce războiul cu Rusia se prelungește. Principalele noutăți

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Stickere de recrutare pentru grupul Wagner, pe străzile unui mare oraș din Europa. "Suntem aici. Alăturaţi-vă nouă" / Foto: Pixabay
Stickere de recrutare pentru grupul Wagner, pe străzile unui mare oraș din Europa. "Suntem aici. Alăturaţi-vă nouă" / Foto: Pixabay
Mobilizarea tinerilor creează mai multe subiecte de discuție în parlamentul Ucrainei. Propunerile de scădere a vârstei au stârnit mai multe critici atât din partea populației, cât și din partea politicienilor.

Un comitet parlamentar ucrainean s-a întrunit joi pentru a examina modificările propuse ale regulilor privind mobilizarea militară, care ar permite Kievului să convoace mai mulți oameni și să întărească sancțiunile împotriva evitării serviciului militar, pe măsură ce conflictul cu Rusia continuă.

Propunerile au fost criticate de public și de unii politicieni. Comisarul pentru drepturile omului din parlament a afirmat că unele dintre propuneri sunt neconstituționale.

Mai jos sunt detalii despre schimbările propuse și procesul de aprobare, în cadrul căruia modificări pot fi aduse la propuneri.

Procesul parlamentar

Odată ce comitetul parlamentar a aprobat o versiune a legislației, aceasta va fi dezbatută și poate suferi modificări pe parcursul a două sau trei dezbateri în parlament, unde este necesară aprobarea. Apoi necesită semnătura președintelui Volodymyr Zelenskiy.

Legislatorii și un oficial superior prezidențial au declarat că versiunea inițială a proiectului de lege, publicată online în decembrie, va fi modificată înainte de a fi discutată în parlament într-o primă lectură, posibil chiar săptămâna viitoare.

Modificările propuse în proiectul de lege au fost înaintate de guvern parlamentului la sfârșitul lui decembrie, după consultări cu militarii.

Modificări propuse

Ucraina a început să mobilizeze civili în armată după ce a declarat legea marțială în februarie 2022, când Rusia a lansat invazia la scară completă. Un val inițial de luptători voluntari a ajutat, însă numărul lor a scăzut. 9 mii de cazuri penale au fost deschise pentru evitarea serviciului militar, conform ministrului de interne.

Luna trecută, Zelenskiy a afirmat că militarii au propus mobilizarea a 450.000-500.000 de persoane în plus. Șeful armatei, Valeriy Zaluzhnyi, a declarat că această cifră ia în considerare planurile militare și prognozele posibilelor pierderi. Analizatorii militari spun că cifra de jumătate de milion ar fi pentru întregul an.

Sancțiunile

Proiectul de lege prevede o serie de sancțiuni pentru cei care încalcă legea privind mobilizarea, care reglementează recrutarea civililor în armată în timpul legii marțiale.

Persoanele care nu respectă legea mobilizării vor fi înscrise într-un registru și vor suferi restricții în efectuarea operațiunilor legate de dobândirea unei proprietăți, le va fi interzis să călătorească în străinătate și să obțină împrumuturi de la bănci. De asemenea, li se poate suspenda accesul la beneficiile și serviciile statului, precum și să le fie restricționată folosirea mașinii și obținerea permisului de conducere.

Un alt proiect de lege depus simultan propune creșterea substanțială a amenzilor pentru neînregistrarea la birourile de recrutare, încălcarea regulilor de mobilizare și a legislației privind obligațiile militare. De asemenea, propune introducerea de pedepse cu închisoarea de la trei la cinci ani pentru cei care refuză examinarea medicală militară.

Vârsta de mobilizare

Proiectul de lege propune reducerea vârstei la care oamenii pot fi mobilizați pentru serviciul militar la 25 de ani, de la 27. O astfel de schimbare ar permite Ucrainei să convoace mai mulți oameni pentru a-și reînnoi rezervele. Cifrele nu au fost făcute publice din motive de securitate.

Parlamentul a aprobat această schimbare în primăvara trecută, dar nu a intrat în vigoare pentru că Zelenskiy nu a semnat-o. El a declarat că va susține o astfel de modificare dacă se prezintă argumente în favoarea ei.

Birourile de recrutare ar putea emite convocări online persoanelor prin e-mail sau prin alte platforme electronice. Un astfel de pas ar face probabil mai dificilă evitarea ofițerilor de recrutare, care în prezent emit documente de convocare către civili pe stradă sau le trimit la adresa cunoscută a acestora.

Proiectul de lege propune eliberarea soldaților care au servit continuu timp de 36 de luni în timpul legii marțiale. Aceasta este o problemă extrem de sensibilă pentru familiile soldaților care luptă împotriva Rusiei de aproape doi ani și sunt epuizați. În prezent, nu există nicio limită de timp pentru serviciul militar pe timp de război.

Zaluzhnyi a declarat că o astfel de măsură va fi posibilă doar dacă nu există escaladare pe câmpul de luptă și dacă Ucraina are suficiente rezerve pregătite până în 2025 pentru a înlocui trupele.

Legea marțială interzice bărbaților în vârstă militară să părăsească țara și cei care sunt deja în afara țării nu pot fi chemați la serviciul militar.

Proiectul de lege propune monitorizarea persoanelor aflate în afara țării și obligația lor de a avea înregistrare militară actualizată, ceva ce se obține în prezent la birourile de recrutare.

Proiectul de lege specifică că serviciile consulare, cum ar fi eliberarea pașapoartelor, ar necesita prezentarea de către cetățeni a documentelor lor de înregistrare militară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel