Data publicării:

Reuters: Rusia spune că anumite țări din Occident doresc pacea în Ucraina

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: AGERPRES
Sursa foto: AGERPRES
Rusia se bazează pe faptul că Occidentul ar fi eșuat în misiunea lor din Ucraina, prin care ar fi trebuit să combată trupele rusești. Pacea, dacă se va pune problema ei, va fi exclusiv discutată în termenii lui Putin.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat joi că țări din Vest sugerează că Moscova ar trebui să discute despre pacea din Ucraina, deoarece Statele Unite și aliații săi au eșuat în a înfrânge forțele ruse în Ucraina.

La aproape doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, Moscova controlează aproximativ 17,5% din teritoriul ucrainean, iar o contraofensivă ucraineană din anul acesta nu a reușit să câștige teritoriu major în fața forțelor ruse, care au apărat frontul cu mine și drone.

Lavrov, într-un interviu acordat agenției de știri de stat RIA și postului de televiziune Rossiya 24, a declarat că există semne că Vestul își schimbă tactica și strategia în privința Ucrainei.

"Vestul își schimbă într-adevăr tactica - poate chiar își reevaluează strategia. Dacă 'înfrângerea strategică a Rusiei' este o strategie, scuzați pleonasmul, această strategie a eșuat lamentabil", a spus Lavrov.

"Există unele abordări, unele discuții: de ce nu ar trebui să vă întâlniți (Rusia) cu cineva din Europa dispus să discute despre Ucraina, fără prezența Ucrainei însăși", a spus Lavrov, reiterând că Moscova își va atinge toate obiectivele în Ucraina.

Președintele Vladimir Putin a declarat în repetate rânduri că este pregătit să discute despre pace în Ucraina, dar sub condițiile impuse de Rusia. Oficialii SUA cred că el așteaptă alegerile prezidențiale din 2024 înainte de a face orice mișcare serioasă spre pace.

Ucraina declară că nu se va opri până când fiecare soldat rus va fi alungat din teritoriul său, conform frontierelor din 1991, de la prăbușirea Uniunii Sovietice. Occidentul declară că nu va impune Ucrainei pacea.

Putin prezintă războiul din Ucraina ca o luptă pentru supraviețuirea Rusiei împotriva unui Vest arogant, despre care el spune că luptă pentru distrugerea Rusiei și pentru a-i fura resursele naturale vaste.

Președintele Joe Biden a spus că Vestul nu își dorește să distrugă Rusia, ci vrea ca Kievul să înfrângă forțele Moscovei pe teritoriul ucrainean. Biden a mai declarat în 2022 că Rusia a suferit un "eșec strategic" în Ucraina.

Lavrov, care deține funcția din 2004, a mai spus joi că marile puteri occidentale s-au întâlnit "în secret" acum aproximativ zece zile, în cadrul unei întâlniri G7 plus țări în curs de dezvoltare, pentru a discuta despre o "formulă de pace" propusă de președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy.

Lavrov a spus că s-au pus de acord pentru o altă întâlnire în ianuarie și pentru un "summit pentru pace" în februarie, bazat pe formula de pace a lui Zelenskiy. Reuters nu a putut verifica independent afirmațiile sale.

Planul de pace în zece puncte al lui Zelenskiy prevede retragerea trupelor ruse și încetarea ostilităților, precum și restabilirea granițelor Ucrainei cu Rusia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel