Data publicării:

Reuters: Rusia a interzis accesul inspectorilor la o centrală nucleară cucerită de la Ucraineni

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Inspectorii au fost împiedicați să aibă acces la anumite zone ale centralei nucleare din Ucraina - IAEA (Agenția Internațională pentru Energie Atomică).

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a afirmat miercuri că inspectorii săi au fost împiedicați să acceseze anumite zone ale centralei nucleare de la Zaporizhzhia din Ucraina, care este ocupată de ruși, și că nu au primit planurile de întreținere pentru anul 2024 pentru această facilitate.

Centrala a fost capturată de Rusia în urma invaziei din 2022 a Ucrainei. Ambele părți s-au acuzat reciproc de bombardamente în apropierea centralei, cea mai mare din Europa, însă cele șase reactoare nu mai produc în prezent electricitate.

Rafael Grossi, directorul general al AIEA, a precizat că inspectorii nu au putut accesa timp de două săptămâni sălile principale ale reactorilor unu, doi și șase.

"Acesta este primul caz în care experții AIEA nu au primit acces la o sală de reactor a unei unități oprite la rece", a declarat Grossi într-un comunicat pe site-ul AIEA.

"Aici se găsesc miezul reactorului și combustibilul uzat. Echipa va continua să solicite acest acces."
De asemenea, el a menționat că inspectorii au fost restricționați și în accesul lor la sălile de turbine ale centralei, situată în sud-estul Ucrainei.

Petro Kotin, directorul companiei ucrainene de stat pentru energie nucleară, Energoatom, a sugerat că Rusia ar putea încerca să ascundă situația reală de la centrală.

El a adăugat într-un mesaj pe aplicația Telegram că securitatea nucleară a Ucrainei poate fi restabilită doar prin eliberarea de sub ocupație a centralei și a teritoriilor învecinate.

Grossi a menționat că operatorii centralei au luat măsuri pentru a asigura alimentarea de rezervă cu energie electrică atunci când linia principală de alimentare este întreruptă, lucru descris de el ca fiind un eveniment "repetat".

Pierderea sursei principale de energie a generat îngrijorare, deoarece centrala are nevoie de energie pentru a răci reactorii, chiar și când aceștia sunt opriți.

Grossi a afirmat că AIEA a solicitat operatorilor centrali planuri de întreținere pentru anul 2024, "care încă nu au fost furnizate".

El a vizitat centrala de trei ori de la invazie - o misiune complicată care implică traversarea liniilor frontului din conflictul care durează de 22 de luni.

Grossi a cerut în repetate rânduri încetarea luptelor în apropierea facilității pentru a preveni un accident catastrofal.

În declarația sa, el a menționat că personalul AIEA a observat respectarea standardelor de siguranță la celelalte trei centrale nucleare funcționale din Ucraina, deși rachete și drone au survolat aproape de două dintre ele - Khmelnytskyi în vest și Centrala Nucleară din Sudul Ucrainei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel