Data publicării:

Reuters: Două nave chineze au urmărit navele filipineze și americane în timp ce desfășurau exerciții navale

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto: US Naval Forces via Agerpres
foto: US Naval Forces via Agerpres
Conflictul dintre China și celelalte țări care au deschidere la Marea Chinei de Sud prinde tot mai multă amploare, după ce exercițiile militare ale Aliaților au fost urmărite îndeaproape de armata chineză.

Două nave ale marinei chineze au urmărit navele Filipinelor și ale Statelor Unite care efectuau patrule comune în Marea Chinei de Sud, a declarat joi armata filipineză, într-un moment în care tensiunile cresc în regiune din cauza disputelor teritoriale.

"Confirmăm prezența a două nave PLA-N (Marina Armatei Populare de Eliberare) care urmăreau participanții la Activitatea Cooperativă Maritimă", a declarat Xerxes Trinidad, șeful biroului de relații publice al armatei filipineze.

Exercițiile maritime de două zile, care au implicat Manila și Washingtonul și s-au încheiat așa cum era planificat joi, au fost a doua serie de astfel de manevre în mai puțin de două luni în Marea de Vest a Filipinelor - numită așa de Manila pentru apele din Marea Chinei de Sud care intră în zona sa economică exclusivă (EEZ) de 200 de mile nautice.

Aceste activități au urmat avertismentului Beijingului că orice greșeală de calcul în disputa lor escaladată din Marea Chinei de Sud va aduce un răspuns hotărât.

"Sperăm că China și alte țări străine vor respecta suveranitatea noastră și dreptul nostru de a desfășura această activitate conform legilor internaționale", a spus Trinidad.

Ambasada Chinei din Manila nu a făcut nicio declarație imediată.

Patrulele comune erau în desfășurare atunci când armata chineză a anunțat că va efectua patrulări de rutină cu forțele sale navale și aeriene în Marea Chinei de Sud de miercuri până joi, fără a preciza exact locația patrulărilor.

Beijingul și Manila au schimbat acuzații în ultimele luni referitor la mai multe întâlniri în Marea Chinei de Sud, inclusiv acuzații că China ar fi lovit o navă luna trecută, pe care se afla șeful forțelor armate filipineze.

Armata filipineză a declarat miercuri că a doua sa patrulă comună în această săptămână a implicat patru nave din marina filipineză și patru nave din comanda Indo-Pacific a SUA, care includea un portavion, un crucișător și două distrugătoare.

China revendică aproape întreaga Marea Chinei de Sud, un coridor pentru comerț anual de peste 3 trilioane de dolari, navigat de nave, inclusiv ape revendicate de Filipine, Vietnam, Indonezia, Malaysia și Brunei. Curtea Permanentă de Arbitraj din 2016 a declarat că revendicările Chinei nu au niciun fundament legal, însă China a respins această decizie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel