Reuniune de urgenţă pentru măsuri anticriză a liderilor mondiali
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
lideri
lideri

Nicolas Sarkozy, Jose Luis Zapatero şi Angela Merkel discută despre proiectul obligaţiunilor europene, care presupune emiterea unor titluri de datorie comune statelor europene, garantate de către toate statele comunitare, cu scopul de a le permite economiilor cu probleme să aibă acces la împrumuturi. China a cerut vineri coordonare mondială pentru a evita o înrăutăţire a crizei datoriilor în Statele Unite şi Europa.

La capătul unei săptămâni negre pe pieţele europene, responsabilii politici ai zonei euro încearcă să găsească o soluţie. Nicolas Sarkozy va purta o discuţie cu premierul spaniol Jose Luis Zapatero şi apoi cu Angela Merkel. Preşedintele francez a abordat subiectul joi cu preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, însă acest lucru nu a fost de natură să calmeze pieţele financiare.

Bursele europene au deschis vineri în coborâre, la minimele ultimelor 14 luni, după scăderi abrupte în SUA şi Asia, din cauza temerilor privind frânarea economiei americane şi extinderea crizei datoriilor de stat din zona euro în Italia şi Spania.

Pe pieţe circulă zvonuri că Banca Centrală Europeană se pregăteşte să cumpere obligaţiuni spaniole şi italiene. Temerile privind capacitatea guvernelor de a-şi achita datoriile - ce au dus la criza datoriilor suverane din Grecia, Irlanda şi Portugalia - s-au extins în prezent la Spania şi Italia.

În aceste condiţii, diferenţa dintre obligaţiunile germane - cele mai sigure din Europa - şi cele spaniole şi italiene a atins un nou record după introducerea euro, în 1999.

Citește și:

Bursa de la New York a scăzut puternic joi, în cea mai slabă şedinţă de la începutul lui 2009

La Bucureşti, bursa a căzut cu 5,05% la deschiderea şedinţei, pe un rulaj de zece ori mai mare, investitorii reacţionând la corecţiile severe de pe pieţele externe, astfel că indicele general BET-C a coborât la cel mai redus nivel din noiembrie 2010, iar titlurile FP ating minimul de la listare.

În discuţiile lor, cei trei şefi de stat ar trebuie să evoce mai ales anunţul lui Olli Rehn, comisarul european pentru Economie, care a anunţat vineri dimineaţă o nouă etapă în dezbaterea asupra obligaţiunilor europene, scrie Le Figaro, ceea ce a fost resimţit favorabil la bursă. După o deschidere în scădere puternică, bursa din Paris şi-a redus pierderile, după o oră, scrie realitatea.net.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel