Retragerea trupelor ruse din Herson, o capcană? Generalul Dan Grecu: O înfrângere umilitoare pentru strategia lui Putin
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Retragerea trupelor ruse din Herson, o capcană? Generalul Dan Grecu: O înfrângere umilitoare pentru strategia lui Putin / Foto: Pixabay, de ArmyAmber
Retragerea trupelor ruse din Herson, o capcană? Generalul Dan Grecu: O înfrângere umilitoare pentru strategia lui Putin / Foto: Pixabay, de ArmyAmber
Generalul Dan Grecu, expert militar, a vorbit despre retragerea trupelor ruse din Herson.

Generalul Dan Grecu a fost întrebat la Realitatea Plus dacă retragerea trupelor ruse din Herson este, de fapt, o capcană, așa cum spun unii analiști.

"Putem discuta despre toate aceste aspecte, dar în primul rând trebuie să spunem că este o înfrângere umilitoare pentru strategia președintelui rus Vladimir Putin această acțiune. Părăsind un teritoriu cucerit în șase zile, că atât a durat cucerirea capitalei oblastului Herson și după cum vedeți nici măcar nu se pomenește numele său aici, anunțul fiind făcut de către ministrul Apărării, de către Șoigu, cu efectele care vor urma asupra moralului trupelor. Din punct de vedere militar, acțiunea are logică și este o acțiune, pot să spun, chiar corectă, pentru că în condițiile în care rușii nu-și mai puteau aproviziona forțele, amândouă trecerile permanente fiind avariate, logistica lor nu putea să funcționeze, mai ales în perioada asta grea.

Generalul Dan Grecu: Pentru armata ucraineană este o cucerire

Pe deasupra, de la un front cu formă relativ circulară, semicirculară, cum era frontul rus în Herson pe malul drept al râului Nipru, acum se vor retrage să organizeze apărarea de-a lungul râului, ceea ce în mod clar îi va favoriza pentru că Nipru este un obstacol important și, pe de altă parte, le va asigura și o resursă, o rezervă de personal, pentru că acolo se discută despre vreo 40 de mii de oameni care au fost în acel cap de pod și în orașul Herson, care pot fi folosiți fie pentru a întări apărarea, fie pentru a-i opri în această zonă sau în alte zone.

De partea cealaltă, ucrainenii au dreptate să fie precauți și am văzut și în discursurile consilierului Podolyak, cât și președintele Zelenski, s-au referit de câteva ori la această nevoie de precauție. Pentru armata ucraineană este însă, atât moral, cât și tactic, este o cucerire, chiar dacă rușii se vor retrage integral, deși ar fi cam una dintre primele retrageri de bună voie ale rușilor pentru o anumită zonă din invazia lor militară", a declarat Dan Grecu.

Rusia se retrage din Herson. Șoigu a cedat în fața atacurilor ucrainene

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a ordonat trupelor sale să se retragă de pe malul de vest al râului Nipru. Asta înseamnă înseamnă că forțele ruse se vor retrage în întregime din regiunea de pe malul vestic al râului Nipru.

Podul principal de pe un drum de ieșire din orașul Herson a fost aruncat în aer, crescând tensiunile într-o zonă ținută de Rusia, unde forțele Ucrainei avansează.

Imaginile de pe internet au arătat întinderea podului Darivka de pe autostrada principală de la est de orașul Herson, din sudul Ucrainei, prăbușită complet în apa râului Inhuleț, un afluent al râului Nipru care traversează țara.

Ucrainenii care au postat fotografiile au speculat că podul ar fi fost aruncat în aer de trupele ruse în pregătirea unei retrageri, dar Oleh Zhdanov, un analist militar ucrainean, a declarat pentru Reuters că ar fi putut fi distrus de sabotorii ucraineni pentru a izola forțele ruse de ambele părți. Este, de asemenea, o lovitură semnificativă pentru Rusia.

"În aceste circumstanțe, cea mai sensibilă opțiune este organizarea apărării de-a lungul unei linii de barieră de-a lungul râului Nipru", a declarat generalul Surovikin la o întâlnire a înalților lideri militari. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel