Retragere Ordin Steaua României. László Tőkés iese la SCANDAL
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), Tőkés László, consideră că nu se îndeplinesc condiţiile legale pentru a i se retrage distincţia Ordinul Naţional 'Steaua României' în grad de Cavaler, el nefiind condamnat penal, ci doar acuzat pentru afirmaţii politice şi acelea 'traduse greşit', a declarat miercuri reprezentantul Biroului de presă, Dénes László.

'În prima instanţă, domnul Tőkés a pierdut, deoarece Curtea de Apel a spus că preşedintele Iohannis are acest drept, să-i retragă distincţia, fără să mai menţioneze din ce motiv. A fost legală retragerea sau nu a fost? Domnul Tokes aşteaptă să vadă, mâine (joi n.r.), la recursul de la Înalta Curte şi Casaţie, dacă a fost sau nu legală retragerea distincţiei. Dacă instanţa spune că nu a fost legală, atunci trebuie desfiinţat decretul prezidenţial de retragere şi repus domnul Tokes în dreptul de proprietar al acestei distincţii, acordate în 2009, la 20 de ani de la aniversarea Revoluţiei Române', a precizat Dénes László.

Potrivit lui Dénes, Tőkés consideră că nu se îndeplinesc condiţiile legale pentru a i se retrage această distincţie, întrucât el nu a încălcat cu nimic principiile de acordare a acestei distincţii

'Domnul Tőkés zice că nu există motive ca să i se retragă această distincţie. Nu a fost condamnat penal, iar declaraţiile politice pe care le face un politician sunt declaraţii politice. Câte nu se fac în Parlament, dar nu poţi fi condamnat pentru declaraţii politice', a spus Dénes.

Tőkés a contestat decretul prezidenţial din 4 martie 2016, când, la propunerea comisiei de etică al Ordinului Steaua României, PSD a propus să i se retragă distincţia după declaraţiile europarlamentarului de la Băile Tuşnad, în iulie 2013

'Domnul Tőkés vorbea atunci despre Ungaria care să-şi exercite mai mult, subliniez, grija şi ocrotirea faţă de ungurii din Ardeal. Care este stipulată în Constituţia Ungariei: anume să ocrotească ungurii dincolo de graniţe. Nu e vorba numai de ungurii din Ardeal. Tőkés a spus că vrem să vedem această ocrotire - acesta e cuvântul: ocrotire - mai accentuată. S-a tradus greşit cu protectorat şi l-au atacat spunând că asta înseamnă că Ungaria să aibă ceva ingerinţe în statul român', a explicat Dénes.

Tőkés László, joi, la ora 9,00, la ÎCCJ

Tőkés László se va prezenta joi, de la ora 9,00, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, împreună cu avocatul său, dr. Előd Kincses, în calitate de reclamant, în procesul intentat împotriva preşedintelui Klaus Iohannis, care i-a retras distincţia Ordinul Naţional 'Steaua României' în grad de Cavaler printr-un decret dat în 4 martie 2016. Ordinul i-a fost acordat lui Tőkés prin Decretul Preşedintelui României nr. 1864/2009, publicat în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 884 din 17 decembrie 2009, conform Agepres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel