Data actualizării:
Data publicării:

RETRAGERE CETĂȚENIE și EXPULZARE - soț Sevil Shhaideh. Cum poate fi dispusă măsura

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Politica
WhatsApp

Surse DC News susțin că s-ar pregăti retragerea cetățeniei și expulzarea lui Akram Shhaideh, soțul vicepremierului Sevil Shhaideh. Andrei Tinu, fost vicepreședinte și de președinte interimar al Autorității Naționale pentru Cetățenie, contactat de DC News, a explicat care este procedura într-un astfel de context.

Alegeri prezidentiale 2024

(w670)

"Retragerea cetățeniei reprezintă cea mai gravă sancțiune administrativă care se poate lua față de o persoană. Din această cauză, masura poate fi dispusă numai respectând cu sfințenie procedurile legale. În primul rând, trebuie să existe o solicitare formală venită din partea unei persoane fizice sau autorități care să ceară retragerea cetățeniei unei persoane care a obținut-o la cerere.

Această solicitare este înaintată unei comisii formată din magistrați care funcționează în cadrul Autorității Naționale pentru Cetățenie (ANC), comisie care funcționează ca o primă instanță de judecată. Practic, procedura se desfășoară ca în fața unui tribunal, părțile în cauză sunt citate, au dreptul de a studia dosarul și de a putea fi reprezentate de avocați.

Citarea persoanei are loc cu cel puțin șase luni înainte de termenul fixat pentru dezbaterea sesizării, tocmai pentru a-și pregăti apărarea. După încheierea dezbaterilor, comisia propune o soluție, iar președintele ANC emite, dacă este cazul, ordinul de retragere a cetățeniei. Ordinul poate fi atacat la Curtea de Apel", a spus Andrei Tinu pentru DC News.

Retragerea cetățeniei nu se poate face peste noapte

"Cetăţenia română se poate retrage doar dacă persoana respectivă: aflată în străinătate, săvârşeşte fapte deosebit de grave prin care vatămă interesele statului român sau lezează prestigiul României sau se înrolează în forţele armate ale unui stat cu care România a rupt relaţiile diplomatice sau cu care este în stare de război; a obţinut cetăţenia română prin mijloace frauduloase; sau este cunoscută ca având legături cu grupări teroriste sau le-a sprijinit, sub orice formă, ori a săvârşit alte fapte care pun în pericol siguranţa naţională", a subliniat Andrei Tinu.

"Retragerea cetățeniei unei persoane nu se poate face peste noapte, decât cu încălcarea legii. Totuși, având în vedere felul abuziv în care a funcționat ANC sub tutela ministrului Raluca Prună și a conducerii tehnocrate instalată de aceasta... ne putem aștepta la orice", ne-a mai spus Andrei Tinu.

VEZI ȘI: Lovitură pentru soțul lui Sevil Shhaideh: RETRAGERE CETĂȚENIE și EXPULZARE

Cum a obținut cetățenie Akram Shhaideh, soțul vicepremierului Sevil Shhaideh

Andrei Tinu a declarat pentru DC News că, la momentul acordării cetățeniei române, Akram Shhaideh, soțul vicepremierului Sevil Shhaideh, a îndeplinit toate condițiile impuse de Legea cetățeniei române, Comisia pentru cetățenie cerând și primind avizele de la toate serviciile secrete (SRI, SIE etc).

"Dacă ar fi avut vreo problemă, sunt absolut sigur că domnul Shhaideh nu ar fi devenit cetățean român. Toate serviciile şi-au dat OK-ul. Eram în funcție atunci", a spus Andrei Tinu. Citiți continuarea AICI.

Sevil Shhaideh, respinsă de Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a refuzat propunerea PSD - ALDE ca Sevil Shhaideh să fie premier fără a da nicio explicație pe marginea acestui subiect.

[citeste si]

"Când am avut consultări cu partidele politice, PSD și ALDE, care au ținut să vină împreună la consultări, mi-au propus-o pe doamna Sevil Shhaideh pentru funcția de prim-ministru. Am cântărit cu grijă argumentele pro și contra și am decis să nu accept această propunere", a spus Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni. Președintele nu a spus nici până astăzi care sunt motivele respingerii primei propuneri pentru funcția de premier. În prezent, Sevil Shhaideh este vicepremier.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel