Data publicării:

Rețetă tradițională de fasole cu ciolan afumat, servită cu ceapă roșie spartă și mult adoratele murături

Autor: Rodica Mitu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp

Fasolea face parte din meniul tradiţional şi este un preparat iubit de mulţi oameni. 

Alegeri prezidentiale 2024

Anul trecut, Cristi Borcan a venit la „Chefi la cuțite” cu intenția de a-i surprinde pe cei trei jurați cu o rețetă tradițională de fasole cu ciolan afumat, ca la mama acasă.

Rețetă tradițională de fasole cu ciolan afumat - Ingrediente

 

1 kg ciolan de porc afumat, prefiert
500 gr fasole boabe, prefiartă
3 morcovi
1 ardei gras, roșu
3 cepe
1 păstârnac
1 țelină
1 legătură pătrunjel
1 crenguță cimbru
300 gr bulion
3 foi de dafin
4 căței de usturoi
sare și piper
boia dulce și iute
ulei
ceapă roșie și murături, pentru servit

 

Rețetă tradițională de fasole cu ciolan afumat - Mod de preparare

 

Pentru început, se scurge bine fasolea boabe, fiind prefiartă nu va mai fi nevoie să fie lăsată la hidratat. Se trece prin jet de apă rece.

Ciolanul de porc afumat se porționează în bucăți mai mici, se clătesc bucățile cu apă fierbinte, apoi se pun la fiert în multă apă.

Se curăță legumele, se toacă mărunt și se călesc ușor în ulei.

Se scurg bucățile de ciolan, când sunt aproape pătrunse, se adaugă peste legumele călite împreună cu boabele de fasole. Se completează cu supă de la ciolan, atât cât să fie acoperite toate ingredientele. Se lasă la fiert, adăugând pe parcurs și din supa de la ciolan, pe măsură ce fasolea se hidratează, absorbind din zeama în care fierbe.

Se asezonează fasolea cu ciolan afumat, cu foi de dafin, cimbru, sare, piper și boia de ardei. Spre final de fierbere, se adaugă bulionul și usturoiul răzuit sau presat, notează a1.ro. După stingerea focului, se adaugă pătrunjel verde, tocat mărunt.

Fasolea cu ciolan afumat se servește cu ceapă roșie spartă, cu murături și pâinici țărănești.

Cum faci ciorbă de fasole

Ai nevoie de:

500 g ciolan afumat

500 g fasole uscată

500 g smântână grasă

cinci ouă

cartofi

morcov

ţelină

ceapă

ardei gras

păstârnac

sare

piper

Pui fasolea la înmuiat de seara, a doua zi schimbi apa şi o fierbi până e fiartă pe jumătate. Ciolanul fiert şi afumat se taie cubuleţe. Într-o oală se pune puţin ulei şi se adaugă legumele tăiate mărunt pentru a fi călite. După ce morcovul, ţelina, ceapa, ardeiul şi păstârnacul se călesc, se adaugă bucăţile de ciolan. Ține pe foc încă zece minute, adaugă apoi apă peste toată compoziţia, pui fasolea scursă şi lasă la foc mediu. Taie cartofii cubuleţe şi adaugă-i în ciorbă. Lasă la fiert aproximativ 30 de minute. În timp ce zeama fierbe, separă ouăle şi adaugă gălbenuşurile peste smântână. Amestecă bine şi încorporează compoziţia obţinută în ciorbă şi mai lasă la fiert încă 20 de minute.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel