Data publicării:

Rețetă mucenici moldovenești: gustoși, pufoși, însiropați, și decorați cu multă nucă

Autor: Rodica Mitu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp

Pe 9 martie, se prăznuiesc Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia. Vlăduț, bucătarul de la „Neatza cu Răzvan și Dani”, a prezentat o rețetă de mucenici moldovenești.

Alegeri prezidentiale 2024

Ingrediente  

1 kg de făină  

50 gr drojdie

6 gălbenușuri de ou

coaja și sucul de la 1 lămâie

100-150 gr zahăr

esență sau extract de vanilie

500 ml lapte

1 linguriță sare

Pentru sirop și decor:

250 gr zahăr

500 ml apă

zeamă și coajă de lămâie

miere 

miez de nucă ușor copt

Mod de preparare

 

Punem gălbenușurile într-un vas, patru la număr, pentru că două le păstrăm pentru la final, le frecăm bine cu sare, apoi cu zahărul, și adăugăm coajă de lămâie răzuită și vanilia.  

Cernem făina în vasul în care vom frământa aluatul. Drojdia o diluăm cu o lingură de zahăr și puțin lapte cald. Formăm o adâncitură la mijlocul făinii, punem acolo drojdia și o acoperim cu un strat de făină. Acoperim vasul și lăsăm maiaua să se activeze.

Când maiaua și-a dublat volumul, adăugăm gălbenușurile amestecate în prealabil cu aromele, sarea, și laptele cald. Aluatul se poate frământa manual sau cu ajutorul robotului. Îl lăsăm la dospit aproximativ o oră, după care modelăm mucenicii, îi așezăm în tavă, și îi mai lăsăm 20 de minute.

Între timp, încălzim cuptorul la 170-180 de grade.

Ungem mucenicii cu gălbenuș de ou și îi coacem pentru aproximativ 20-25 de minute, notează a1.ro.

Cât timp se coc mucenicii, preparăm siropul prin fierberea apei cu zahărul și mirodeniile respective. Siropul se lasă să se tempereze, apoi se adaugă miere.

Mucenicii moldovenești se trec prin acest sirop, după ce se răcesc. La final, se decorează cu nucă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel