Rețeta celui mai bun vin fiert pe care l-ai gustat vreodată
Vinul fiert se consumă în special între Crăciun și Revelion.
Ai crede că tot ce trebuie să faci pentru a obține cel mai bun vin fiert e să-l dai puțin într-un clocot, adaugi zahăr și puțină scorțișoară. Dar, dacă vrei să-ți iasă cu adevărat deosebit, pregătește-l în felul următor:
Ingrediente pentru cel mai bun vin fiert
100 g zahăr
750 ml vin roșu
1/2 linguriță cardamom măcinat/10 semințe cardamom
1/2 linguriță scorțișoară
10 cuișoare
5-6 steluțe anason
1/4 linguriță ghimbir măcinat/o bucățică ghimbir
2 portocale
1 lămâie
2 linguri lichior de portocale
Mod de preparare
Spală citricele bine, apoi taie-le sferturi sau felii. Pune toate ingredientele, mai puțin lichiorul, într-o cratiță, împreună cu vinul, și lasă-le la foc mediu.
Când vinul a început să fiarbă, dp focul cât mai mic și lasă-l să clocotească ușor pentru 20 de minute. Spre finalul timpului de fierbere, adaugă și lichiorul aromat.
Strecoară apoi vinul și servește-l cu bucățele de portocală în fiecare cană sau pahar, notează retetepractice.ro.
Nebunia cumpărăturilor de sărbători. Mihaela Bilic: Trăim cu aceeaşi frică - dacă nu avem suficientă mâncare
Medicul nutriţionist Mihaela Bilic a vorbit despre frenezia cumpărătorilor de sărbători, dar şi despre risipa de mâncare din această perioadă.
"După 30 de ani de la Revoluție trăim cu aceeași frică: dacă nu avem suficientă mâncare? După un sfert de secol de supermarket-uri cu rafturi pline, avem același principiu după care ne ghidăm: mai bine să prisosească, decât să nu ajungă. Cumpărăm mai mult decât avem nevoie, facem din alimentație o problemă, ne complicăm si exagerăm dpdv culinar, ca si cum toată existența noastra atârnă de o farfurie cu mâncare. Si întotdeauna e în plus, nu în minus!
Perioada următoare va fi doar despre mâncare: ce cumpărături facem, câți oaspeți avem la masă, care este meniul? Facem liste peste liste, umplem frigiderul și cămara ca să fim siguri că e suficient, că toată lumea va mânca pe săturate. Cum calculăm porția corectă, de unde știm care e apetitul musafirilor, ce ne facem dacă rămâne masa goală?! Din postura de gazdă ai o frică, nu poți socoti doar 3 sarmale și o bucățică de carne de persoană, ce te faci dacă omul mai vrea o porție?", a scris Mihaela Bilic pe Facebook.
"Ca invitat, nu-mi amintesc să mă fi supărat că s-au terminat sarmalele"
"Culmea e că inversând rolurile, ca oaspete/invitat nu-mi amintesc sa mă fi supărat vreodata pentru că s-au terminat sarmalele sau cozonacul la vreo sărbătoare- cel mult era semn ca au fost delicioase, deci foarte apreciate. Nimeni nu face o tragedie din mâncare, înafară de noi, când ne luăm prea in serios rolul de gazde, când vrem sa demonstrăm prea mult, sa-i copleșim pe invitati cu abundența de pe masa noastră.
Cred ca ar merita să relaxăm un pic lucrurile. Pană la urmă nu suntem in mijlocul pustiului: nu ajunge mâncarea, dăm o fugă pâna la magazinul din colț. Nu ne-am săturat cu mâncarea din vizită? Facem completarea acasă, din propriul frigider. Soluții există pentru orice situații, de la home-delivery până la congelatorul cu rezerve strategice. Atunci de unde panica, îngrijorarea, stresul?", a mai precizat nutriţionistul.
Răspunsul previzibil pe care îl primeşti la întrebarea "cum a fost mâncarea"
"Am rămas prizonierii propriilor noastre amintiri, neputințe, limitări. Nu realizăm că viața nu se mai învârte în jurul mâncării. Majoritatea oaspeților sunt prezenti fizic, dar mintea si gândurile le sunt in altă parte, interesul nu e pe masă ci mai degraba pe un ecran. Iar daca in final ai curiozitatea să întrebi invitații cum a fost mâncarea, vei primi un răspuns previzibil: “bună”! Cel mult rămân ca amintire câteva poze, în rest vă promit că nu va fi o tragedie pentru nimeni dacă n-a primit supliment la friptură și cârnați.
Faptul că poți să-ți umpli coșul de cumpărături și că poți să-ți faci toate poftele culinare de sărbători este un fel de confirmare pentru propria valoare, pentru faptul că viața ta e bună și statutul social corespunzător. Câtă vreme ai masa plină, poți privi cu încredere în viitor. Abundența alimentară a fost și va rămâne un simbol al realizării personale. E firesc și vor mai trece ani buni până când ne vom detașa, până vom ajunge să nu mai fim impresionați si să impresionăm cu mâncare. Cred că n-am fi români cu adevărat fără planurile de aprovizionare pentru masa de sărbători. Așa că vă întreb și pe voi: cum stați cu pregătirile de Crăciun?", a concluzionat Mihaela Bilic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News