Rețetă Caltaboș pentru Crăciun. Ingrediente: 2,5 kilograme măruntaie de porc (ficat, rinichi, splină, inima) 250 grame carne grasă de porc, 700 grame ceapă albă, 1 cană mare de orez, 4 foi de dafin, o căpăţâna de usturoi curăţată, o lingură rasă nucşoară măcinată, o lingură rasă boabe de ienibahar măcinat, 100 grame untură de porc, mațe de porc bine spălate, sare, piper negru măcinat, o lingură piper boabe.
Rețetă Caltaboș pentru Crăciun. Modul de preparare
Rețetă Caltaboș pentru Crăciun. Pentru început, trebuie spălate foarte bine toate măruntaiele, cu multă apă rece. Se pune la fiert o oală mare în care se adauga foile de dafin, 2-3 linguri de sare, căţeii de usturoi şi o lingură de boabe de piper. Apoi se pun la fiert organele de porc şi carnea, tăiate toate în bucăţi mari. Trebuie fierte la foc mic. După ce au fiert până când s-au pătruns bine, organele trebuie scoase din oala şi lăsate la răcit. Zeama se păstrează însă la cald.
Vezi și: Turtă dulce pentru Crăciun. Rețetă simplă și delicioasă
Rețetă Caltaboș pentru Crăciun. Orezul trebuie spălat în apă rece şi rumenit în două linguri de untura, până devine sticlos. Apoi se stinge cu două căni şi jumătate din zeama în care a fiert carnea. Se dă în clocot orezul, apoi se face focul mic şi se mai lasa să fiarbă 10 minute, acoperit cu un capac. La final se lasa să se răcească complet. Ceapa se toacă mărunt şi se rumeneşte în restul de untură.
Rețetă Caltaboș pentru Crăciun. Carnea astfel tocata se pune într-un castron foarte adânc şi se amestecă bine cu ceapa. Se adaugă piperul măcinat, ienibaharul şi nucşoara. Se frământă bine cu mâna şi se adaugă orezul fiert, apoi se condimentează cu sare după gust.
Rețetă Caltaboș pentru Crăciun. Se umplu maţele cu această compoziţie, se leagă la capăt şi se pun la fiert în apă în care au fiert organele, la foc foarte mic, timp de 10 minute. După ce au fiert, caltaboşii se scot din apă şi se lasă la scurs, apoi se pun la rece sau se afumă.
Vezi și: PROGRAM de Crăciun Carrefour. Când este deschis, ORAR
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
- Medeea Marinescu își explică lipsa de reacție publică după ce Florin Piersic a fost internat de urgență
- BANCUL ZILEI: Secretul ascuns al limbii române
- Medicul Alin Popescu, despre un aliment de pe masa de Paște: Preparat așa... e nenorocire completă / Asta e o regulă pe care mulţi nu o respectă, din păcate
- BANCUL ZILEI: Ați greșit numărul!
- Tragedia din Vinerea Mare care a făcut înconjurul lumii. Peste 100 de români, majoritatea copii, au ars de vii în biserică
- Mircea Diaconu: E un fenomen, pe care nu-l sesizează aproape nimeni, care se petrece în România. Sunt vizați tinerii educați, IT-iștii, modernitatea țării
- Vasile Bănescu explică: De ce slujba de Înviere nu are loc în biserică. Când începe și când se termină sfânta slujbă a Paștelui
- Ploi abundente, grindină și vânt puternic în prima zi de Paști. Județele vizate de fenomenele meteo extreme
- Miracolul Luminii Sfinte? Ce știm despre aprinderea ei: Un arab și un turc verifică înainte Sfântul Mormânt
- Mioara Roman îi trimite semne Oanei Roman, din lumea de dincolo, chiar în Săptămâna Mare / foto în articol