Resursele naturale ale Pământului pentru anul acesta au fost epuizate
Data publicării:
Autor: Colaborator Extern, colaborator_extern
WhatsApp
sea-of-humanity
sea-of-humanity

Potrivit avertismentelor apărătorilor mediului, omenirea a epuizat resursele naturale pe care Pâmântul le poate furniza în decurs de un an, iar acum se află dincolo de limită, informează dailymail.co.uk.

Eliza Cristina Cioacă

Lumea a ajuns la ziua în care consumul depăşeşte resursele naturale, "earth overshoot day", acesta reprezentând momentul din an în care oamenii epuizează resursele agricole, copaci şi peşti pe care Terra este capabilă să le producă în decurs de un an. De asemenea, este depăşită capacitatea anuală a pământului de a absorbi deşeurile, inclusiv emisiile de dioxid de carbon.

Data la care consumul depăşeşte resursele naturale este calculată comparând cererea umană de resurse naturale - "amprenta ecologică" - cu perioada de care planeta are nevoie pentru a reface nivelul acestor resurse şi a absorbi deşeurile.

Pentru restul anului lumea trăieşte "pe datorie" ecologică, în condiţiile în care rezervele de peşte şi forestiere au fost epuizate, terenurile degradate, iar dioxidul de carbon se acumulează în atmosferă, potrivit unui raport al organizaţiei Global Footprint Network.

Anul acesta am folosit, în mai puţin de nouă luni, ceea ce Pământul poate regenera într-un an. Data epuizării resurselor naturale este, anul acesta, cu câteva zile mai devreme decât anul trecut. Global Footprint Network a explicat că, în 1961, omenirea folosea aproximativ două treimi din resursele disponibile ale Terrei, dar până în anii '70 creşterea emisiilor de dioxid de carbon şi nivelul consumului au început să depăşească ceea ce planeta putea oferi. China are cea mai mare amprentă ecologică, din cauza uriaşei sale populaţii, dar sunt ţări care au o cerere şi mai mare de resurse pe cap de locuitor. Dacă toţi am trăi la fel ca cetăţenii din SUA, am avea nevoie de patru planete pentru satisfacerea nevoilor, se arată în raport. Patru cincimi din populaţia lumii trăieşte în ţări care utilizează mai mult decât le poate furniza propria natură. Andrew Simms, autorul conceptului de zi în care consumul depăşeşte resursele naturale, susţine că "Deşi Guvernul ne spune mereu să nu de depăşim posibilităţile financiale, el pare să ne îndemne să ne depăşim bugetul ecologic. Este un calcul simplu: Marea Britanie consumă şi produce deşeuri la un nivel de trei ori şi jumătate mai mare decât poate susţine, iar astăzi omenirea a epuizat deja tot ceea ce ecosistemul poate produce într-un an". "Ne jucăm cu falimentul ecologic. Guvernul poate tipări, dacă vrea, mai multe bancnote, dar nu poate tipări mai multe planete. Agenda politică ar trebui să fie dominată de problema limitelor ecologice".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel