Respingerea din Schengen, decizie geopolitică. Vlad-Mircea Pufu (PNL): Prima vizită externă a cancelarului Nehammer a fost la Moscova. Sunt lucruri evidente / video
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Vlad-Mircea Pufu, senator PNL, a vorbit despre factorul geopolitic în influențarea deciziei Austriei de a respinge aderarea României la Schengen.

Senatorul liberal Vlad-Mircea Pufu înclină să creadă că decizia Austriei de a respinge aderarea României la Spațiul Schengen a fost una geopolitică:

„V-ați întrebat ce e în spatele deciziei politice a Austriei de a ne respinge din Spațiul Schengen? Dacă e ceva geopolitic?“, a întrebat jurnalistul Răzvan Dumitrescu.

„Cu siguranță sunt și astfel de analize. E normal că acolo s-a acționat în contextul acesta geopolitic, pe fondul războiului și a ceea ce se întâmplă la granița noastră de est.

Probabil că Austria, care are o influență majoră (n.r. din Federația Rusă), a acționat așa. Prima deplasare externă pe care a făcut-o cancelarul Nehammer, după ce a câștigat alegerile, a fost la Moscova. Sunt lucruri evidente“, a spus senatorul liberal.

CITEȘTE ȘI      -      Aderarea României la Schengen lipsește de pe ordinea de zi a Consiliului JAI. Eugen Tomac (PMP): „Motivul este același: Austria!”

Pe 8 decembrie 2022, în Consiliul JAI, Austria și Țările de Jos au blocat accesul României și Bulgariei în Spațiul Schengen. Motivul invocat de austrieci a fost acela că cele două țări ar favoriza deplasarea migranților către centrul și vestul Europei.

Deși Conducerea Austriei nu a avut nicio problemă în a da un vot pozitiv intrării Croației în Spațiul Schengen, țara balcanică fiind situată pe principala rută de migrație din Europa, s-a opus aderării României și Bulgariei. Reamintim în acest sens că după intrarea Croației în Schengen, cererile de azil au crescut cu 600%.

CITEȘTE ȘI      -      România și Bulgaria îndeplinesc toate criteriile pentru Schengen din 2011, recunoaște Comisia Europeană. O decizie va fi luată în 2023

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel