Republica Moldova: Parlamentul elimină restricţiile de dublă cetăţenie pentru angajaţii din structurile de forţă
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
republica moldova
republica moldova

Parlamentul de la Chişinău a eliminat vineri restricţiile de a deţine dublă cetăţenia pentru angajaţii din unele structuri de forţă. De acest drept vor beneficia reprezentanţii Centrului Anticorupţie, Serviciului Vamal şi Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat, potrivit proiectului aprobat în prima lectură.

Potrivit aceluiaşi proiect, persoanele care au fost eliberate din funcţie pentru că au dublă cetăţenie au dreptul să fie reîncadrate la locul precedent de muncă. Comuniştii s-au opus adoptării proiectului, inclusiv pentru că angajaţii serviciilor respective au acces la secrete de stat.

În anul 2008, majoritatea comunistă de atunci a interzis dubla cetăţenie pentru anumite categorii de funcţionari, inclusiv preşedinte, deputaţi, membri ai guvernului. Politicienii şi analiştii au comentat că, de fapt, restricţiile au fost îndreptate împotriva celor care au şi cetăţenie română. Republica Moldova a fost condamnată şi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru aceste prevederi. La sfârşitul anului 2009, deputaţii din Alianţa pentru Integrare Europeană au eliminat restricţiile pentru deţinerea dublei cetăţenii, dar nu pentru toate categoriile de persoane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel