Republica Moldova are gaze de șist, potrivit unei companii londoneze
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
gaz de sist
gaz de sist

Un raport al companiei britanice Canyon Oil and Gas Ltd. susține că în Republica Moldova se găsesc gaze de șist, scrie publicația de la Chișinău timpul.md. Geologii și specialiștii moldoveni în siguranță energetică spun că nu au consultat acest raport și că nu există informații oficiale care să confirme descoperirile londonezilor.

Studiul a fost efectuat în luna august de Canyon Oil and Gas Ltd, companie care și-a vândut acțiunile, în urmă cu puțin timp, către Aminex PLC. Aceasta din urmă se ocupă cu extragerile de gaze din SUA, Egipt sau Tanzania. Pe pagina de internet a Aminex PLC Republica Moldova nu este nici măcar menționată.

Raportul britanicilor vorbește despre existența gazelor de șist la o adâncime de 2.500 de metri, în localitatea Văleni, acolo unde lucrează în prezent o rafinărie de petrol, întreprindere ce are semnat un contract de colaborare cu compania din Marea Britanie. Potrivit sursei citate, directorul Valiexchimp, Valentin Bodișteanu a negat cu vehemență faptul că la noi în țară ar exista gaze de șist și a afirmat că raportul este o aberație și că Valiexchimp nu mai colaborează cu Canyon Oil and Gas Ltd încă din luna aprilie din motiv că britanicii nu dispuneau de suficiente resurse financiare pentru a exploata resursele minerale de suprafață pentru care compania Valiexchimp deține licență de activitate.

Infirmări pe line de la specialiști

"Compania Canyon are un parteneriat de activitate cu Valiexchimp care extrage hidrocarburi la Văleni. Însă despre faptul că dânșii intenționează să exploateze gaze de șist, nu știm nimic. La guvern nu a fost depus niciun document pentru a cere autorizație. Mai mult, nu avem date oficiale care să confirme existența gazelor de șist la noi în țară", spune Vadim Ceban, șeful Direcției securitate energetică din cadrul Ministerului Economiei.

La rândul lor, geologii de la Academia de Științe a Moldovei nu cunosc informații despre existența gazelor de șist pe teritoriul Republicii Moldova. "Ultimele studii au fost realizate în anul 1931, unde se spune că în mai multe regiuni au fost găsite șisturi, din care e posibil să putem extrage gaze, dar e posibil ca aceste roci să fie seci. Însă probele au fost nimicite la începutul anilor 90. Șisturi au fost descoperite la adâncimea de 1700 de metri în Iargara, raionul Leova. La Răzeni, raionul Ialoveni, în două locuri, s-au făcut săpături. Acolo șisturile au fost descoperite la o adâncime de 1100 de metri. Și la Naslavcea au fost efectuate săpături pe malul râului Nistru. La adâncimea de 1200 de metri au fost descoperite aceste roci, dar unele șisturi au fost descoperite la suprafața solului. Dar la nivel oficial nu avem, deocamdată, confirmat nimic. Aceste studii sunt foarte scumpe. Pentru exploatarea unui metru de pământ sunt necesare 10 mii de lei. Să facem un calcul simplu, pentru studierea a 2500 de metri de pământ sunt necesare sume de ordinul milioanelor", a spus geologul AȘM, Vasile Neaga.

Geofizicianul Lucian Tomescu afirmă că în vecina României de peste Prut există resurse de gaze, dar la adâncimi ce depășesc 3.500 de metri.

"R. Moldova dispune de foarte multe zăcăminte, inclusiv de gaze de șist. Astea se pot găsi la o adâncime de cel puțin 3500 de metri, însă chiar și așa gazul extras trebuie forat. Ar fi o greșeală a statului ca să nu anunțe populația despre o eventuală extragere a acestor zăcăminte, însă construcția unor astfel de sonde se ridică până la 30 de milioane de dolari, dacă, de exemplu, vor dori să extragă șisturile de la o adâncime de 5000 de metri. Păcat că autoritățile nu au realizat nici un studiu până la moment, deoarece potențialul de gaze și de țiței este unul destul de mare. În momentul când se fac explorări și se evidențiază aceste zăcăminte, fără discuție, R. Moldova poate, cu timpul, deveni independentă din punct de vedere energetic și în consecință nu va mai avea nevoie de gazele rusești", a declarat Tomescu pentru timpul.md.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel