Remus Cernea: Voi propune impozitarea activității bisericilor
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu, crisan_andreescu
WhatsApp

Duminică, peste o mie  de persoane din mai multe orașe au anunţat că vor participa la manifestaţia „Vrem spitale, nu catedrale", privind stoparea finanţării bisericilor din bani publici. Participanţii au fost  sfătuiţi de organizatori să se fotografieze în faţa instituţiilor de stat din România purtând pancarte cu mesaje prin care susţin laicitatea statului şi sistemul de autofinanţare a cultelor.

Avocatul Daniel Ionașcu a răspuns unor acuzații referitoare la faptul că ierarhii circulă numai cu mașini dintre cele mai  scumpe. "Sunt mașinile obișnuite ale unui demnitar. Or iertați-mă, Patriarhul României sau un episcop nu poate veni la o slujire de biserică într-o căruță. Este vorba despre o chestiune a demnității", a declarat Ionașcu.

"Pe de altă parte această chestiune a demnității, a averii trebuie să fie o problemă de interes public. Pentru că proprietatea bisericii este mai presus de orice proprietate, pentru că cei care au donat, cei care au dat, cei care au înzestrat bisericile au făcut-o cu un singur gând: pentru mântuirea sufletelor lor", a mai declarat avocatul Ionașcu.

 Deputatul Remus Cernea a fost tranșant față de această problemă. Referitor la mașinile cu care se deplasează înalții ierarhi, acesta a declarat că este "ostentativă această opulență a unora dintre ierarhii Bisericii. Ierarhii nu sunt demnitari, dar problema de fond este de unde provin acești bani. Dacă banii ar proveni din donațiile credincioșilor nu am avea nicio problemă de interes public. Problema de interes public apare atunci când statul român alocă miliarde de euro pentru construcții de noi biserici, pentru activitatea cultelor.

Este timpul ca statul să oprească această finanțare. De altfel, eu voi și depune pănă la începutul sesiunii parlamentare viitoare un proiect de lege privind impozitarea activității bisericilor, modul în care se finanțează finanțarea și fiscalizarea serviciilor pe care bisericile le oferă", a declarat deputatul Remus Cernea la RTV

Asociaţia Secular-Umanistă din România – ASUR a declanșat o acțiune de  protest pro-laicitate prin care se doreşte transmiterea unui mesaj către politicieni de a nu susţine finanţarea din bani publici a cultelor religioase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel