Remediul pentru cancer va putea fi descoperit la Staţia Spaţială
Data publicării:
Autor: Colaborator Extern, colaborator_extern
WhatsApp
eprubete
eprubete

Oamenii de ştiinţă au descoperit recent că cercetările efectuate în afara Pământului, în condiţii de microgravitaţie, au condus la un comportamentul nefiresc al celulelor. Din acest motiv, cercetătorii care doresc să descopere un tratament pentru cancer şi-ar putea muta laboratoarele pe Staţia Spaţială Internaţională, anunţă Descoperă.ro.

Autor: Raluca Ţena

Oamenilor de ştiinţă le-a venit această idee după ce au observat că în laboratoarele de pe Terra celulele se aplatizează. Din cauza acestui fenomen, celulele îşi pierd capacitatea de a imita în totalitate arhitectura tridimensională produsă de proteinele şi carbohidraţii unui organ uman funcţional. Această diferenţă dintre corpul uman şi celulele din laborator constituie un obstacol în calea schimbărilor produse în creşterea şi dezvoltarea celulelor. În spaţiu însă, celulele se grupează uşor, aranjându-se în structuri tridimensionale care imită mai bine activitatea celulară organică.

Pe lângă avantaje, acest nou proiect prezintă şi un dezavantaj: o mare parte a celulelor studiate în spaţiu vor muri din cauza absenţei unor vase de sânge care să le ofere oxigenul şi substanţele nutritive necesare. În ciuda acestui impediment, biologii subliniază că, de fapt, se va  reproduce astfel starea tumorilor cu ţesut decedat în centrul lor, ceea ce va spori şansele de cercetare.

Jeanne Becker, biolog în cadrul Nano3D Biosciences în Houston explică acest fenomen: „În 3-D se schimbă atât de multe lucruri, încât este uluitor: de la funcţionarea celulei până la modul în care îşi prezintă proteinele, în care activează genele sau în care interacţionează cu alte celule. Variabila cheie este gravitaţia, şi nu poţi să elimini gravitaţia din studiile efectuate pe Terra. Trebuie să mergi acolo unde gravitaţia este redusă”.

 Acest tip de studiu nu este o idee recentă. El a mai fost aplicat în ultimele patru decenii. Printre aceste studii se numără unul efectuat în 1998 pe naveta spaţială Columbia, care a arătat că celulele de cultură de la bordul navetei aveau expresii genetice alterate. Un alt experiment efectuat în spaţiu a arătat că microgravitaţia suprimă sistemul imunitar.

Cercetările efectuate în spaţiul cosmic vor permite biologilor să înţeleagă mai bine schimbările celulare ce duc la apariţia cancerului şi să conceapă metode pentru a le preveni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel