Relaxarea de la 1 iunie, efecte economice. Mircea Coşea, veste proastă pentru români
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Profesorul Mircea Coşea a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre ce va însemna momentul 1 iunie pentru economia României şi pentru sutele de mii de oameni care au contractele de muncă suspendate sau chiar au fost trimişi în şomaj. 

- Vă aşteptaţi la o revenire a economiei României după data de 1 iunie, concomitent cu relaxarea măsurilor luate în timpul pandemiei de coronavirus?

- Nu. Economia nu poate să pornească aşa, ca o maşină căreia îi bagi cheia în contact şi a plecat. Sunt prea multe lucruri care nu s-au refăcut, sunt multe contracte care s-au pierdut, refacerea lor presupune alte condiţii, reangajarea oamenilor este şi ea complicată, nu s-a reluat încă foarte bine comerţul exterior, deci încă nu putem să mizăm foarte mult pe export/import aşa cum ne-am dori noi. Iar fondurile europene despre care tot discutăm nu vor veni acum. Ele vor veni după 1 ianuarie, dacă vor veni şi în alte condiţii.

După 1 iunie va fi o perioadă de tranzit, în care se va reorganiza totul, companiile îşi vor rechema oamenii, se vor distanţa la doi metri pe terase... lucru care înseamnă un început dar în niciun caz o relansare la parametri de dinaintea crizei. 

- Ce se va întâmpla cu sutele de mii de români care au contractele suspendate şi aşteaptă reluarea activităţii. Va fi de muncă pentru toţi? Se vor întoarce cu toţii la treabă?

- Din păcate nu. Nu vor avea de lucru cu toţii pentru că multe afaceri au stagnat şi au pierdut din capacitatea de reluare, s-au pierdut contracte, s-au pierdut termene de rezolvare a unor probleme, nu s-au plătit reciprocităţile, deci angajatorii nu vor putea să-i primească pe toţi, iar unii angajatori nici măcar nu vor putea începe activitatea pentru că nu au capacitatea de pornire, nu au un capital care să le dea posibilitatea restartării. Pentru că ceea ce s-a făcut până acum nu e suficient. IMM Invest funcţionează foarte slabi şi pentru foarte puţini, iar şomajul tehnic care a fost plătit până acum nu ştiu în ce măsură va avea un rol pozitiv în continuare pentru că - aşa cum se întâmplă întotdeauna în astfel de momente - se vor încerca fel de fel de acţiuni de prelungire a acestei situaţii iar unii vor mai sta acasă. Deci nici din acest punct de vedere nu cred că va avea loc o repornire. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel