Data actualizării:
Data publicării:

Relaxare IRESPONSABILĂ în România, ce a descoperit dr. Silviu Epuran: Greșeală foarte mare. Șanse să apară AL DOILEA VAL

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Epidemiologul Silviu Epuran a atras atenţia asupra unei "relaxări iresponsabile" în cadrul unui eveniment organizat de DC MEDIA GROUP. Acesta a explicat mai pe larg, în exclusivitate pentru DC NEWS, ce însemnă relaxarea iresponsabilă, dar şi ce măsuri pot fi luate pentru prevenirea apariţiei unui nou val de infectări.

"Din păcate, la noi se aplică relaxarea iresponsabilă, din punctul meu de vedere. Foarte multe persoane nu ţin cont de măsurile şi recomandările făcute de instituţii de profil, DSP, direcţii judeţene sau chiar de aceste legi şi ordonanţe militare date pe parcursul stării de urgenţă. 

Pe de altă parte, am fost plăcut surprins să observ că totuşi populaţia s-a responsabilizat şi a conştientizat că prin respectarea unor măsuri şi a unor reglementări îşi protejează propria sănătate.

Vor trebui redactate nişte planuri de acţiune la nivelul companiilor, la nivelul furnizorilor de servicii, la nivelul diferitelor organizaţii. Aceste planuri care au ca temă optimizarea impactului acestui coronavirus asupra populaţiei vor fi dificil de realizat, în funcţie de numeroase aspecte. Mă refer aici la personalul din subordine, la capacităţile tehnice, la dotările materiale şi tehnice. Va fi foarte dificil. Noi, epidemiologii, ne-am implicat activ în această perioadă şi încercăm să ajutăm instituţiile în elaborarea unor protocoale care să fie implementate în diverse domenii. Dar este o muncă de sisif, pentru că trebuie gestionat şi implementat totul într-un timp foarte scurt.", a declarat dr. Silviu Epuran în cadrul dezbaterii "Criza coronavirusului: Reguli obligatorii pentru o relansare responsabilă.organizată de DC MEDIA GROUP.  

Youtube video image

Ce înseamnă, de fapt, relaxarea iresponsabilă

După ce la o fabrică din Iaşi, activitatea unei secţii a fost întreruptă ca urmare a infectării a 26 de angajaţi cu noul COVID-19, am revenit la dr. Silviu Epuran pentru a explica, mai aprofundat, ce înseamnă relaxarea iresponsabilă. 

"Relaxarea aceasta prematură înseamnă în primul rând nerespectarea unor precauţiuni universale. Asta pentru că ele trebuie respectate în orice domeniu de activitate şi de orice component. Şi aici mă refer la purtarea corectă a măştii de protecţie, în primul rând. Foarte multe persoane poartă incorect masca de protecţie, atât în mijloace de transport în comun, cât şi în anumite spaţii restrânse. Asta este o primă cauză a unei eventuale explozii secundare de cazuri. În al doilea rând, un triaj observaţional şi epidemiologic la nivelul instituţiilor sau a unor domenii de activitate. Foarte multe firme vor să renunţe la acest triaj, adică verificarea timpurie. Nu se mai pune accent pe întrebările adresate zilnic, nu mai sunt întrebaţi angajaţii dacă s-au simţit bine sau nu pe timpul nopţii sau în weekend. Se renunţă la formularele care trebuie completate, cu întrebări privind starea de sănătate şi zonele în care au fost anumite persoane. Chiar şi la nivelul unor spitale s-a propus renunţarea la aceste formulare şi rămânerea la simpla termometrizare cu acele termometre non-contact. Este o greşeală foarte mare. Este o relaxare prematură. 

Pe urmă, vorbim de contactele directe dintre persoane. Deja văd foarte multe familii, cu număr mare de membri, care lucrează în locuri diferite şi în momentul în care ajung acasă sau ies la plimbare nu mai respectă distanţarea, regulile de protecţie. Nu se ştie dacă au purtat masca de protecţie la muncă sau cu cine s-au întâlnit şi când se întâlnesc între ei pot răspândi acest virus. 

Pe urmă, spălatul pe mâini. Chiar ieri am fost într-o instituţie şi am urmărit, timp de jumătate de oră, câte persoane care intră folosesc acel dezinfectant amplasat la loc vizibil înainte de intrarea în instituţie. Din 50 de persoane, doar 5 au folosit acest dezinfectant, chiar dacă era la loc vizibil. Recipientul era plin. Prin asta înţeleg eu relaxare iresponsabilă. Prin faptul că aceste persoane consideră că greul a trecut şi nu se mai poate întâmpla nimic. 

Dacă aceste măsuri de precauţie universală nu vor fi respectate ca în martie şi aprilie, există şanse foarte mari să apară un al doilea val de infecţii cu noul coronavirus.", a declarat epidemiologul Silviu Epuran în exclusivitate pentru DC NEWS.  

Sancţiuni pentru nerespectarea regulilor

"Dacă masca nu este purtată corespunzător, fiecare instituţie, fiecare firmă, ar putea menţiona în planul de acţiune de care vorbeam, ca şi măsură obligatorie, purtatul corespunzător al măştii cu implicaţiile următoare: amenzi pecuniare dacă nu sunt purtate corect, sancţiuni verbale sau reţineri din salariu. Pentru că dacă clienţii observă că angajaţii firmei nu poartă masca corespunzător, nu vor mai apela la serviciile firmei. Să ne gândim la un restaurant sau un fast-food, la care te duci să comanzi de mâncare. Te-ai dezinfectat pe mâini, porţi mască, iar angajatul nu poartă, mai şi strănută, nici mănuşi nu foloseşte. Aţi mai comanda de acolo? Eu nu!", a mai spus epidemiologul. 

De ce putem ieşi la terase, dar nu şi la meci

"Legat de evenimente, problema este legată de gestionare. La restaurant poţi avea un control asupra clienţilor în ceea ce priveşte distanţarea. Dacă ai o terasă de 200 mp, poţi pune un număr de X mese. În cazul unor evenimente sportive, nu poţi avea un control, deşi spaţiul permite. Să ne gândim la un stadion cu 20.000 de locuri unde bagi 5000 de oameni. Pe aceia nu îi poţi ţine la distanţă. Mai apare un scandal, se mai dă un gol, sunt diverşi factori!", a conchis dr. Silviu Epuran. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel