Relația medic-asistent-pacient. Psiholog Leca: E prima oară când se vorbește în România. Nu există!
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay
Psihologul Radu Leca pune în discuţie problema lipsei de comunicare între medici, asistenţi şi pacienţi, problemă care pune sub semnul întrebării chiar reuşita actului medical. 

"E prima oară când se vorbeşte în România despre treaba asta. Oamenii au impresia că ea trebuie să existe, dar în mod real ea nu există sub nicio formă, nicăieri. Nu sunt reguli, nimic", a explicat psihologul Radu Leca. 

"Reuşita actului medical, pusă sub semnul întrebării"

"Făcând parte şi din sistemul medical m-am gândit să creez un eveniment care să ajute în mod egal medicii, pacienţii şi asistenţii. Există o hibă mare şi foarte mare la nivelul sistemului sănătăţii din România: comunicarea. Comunicarea dintre medic şi pacient, în speţă, dar şi comunicarea dintre medic şi asistent şi comunicarea întreită dintre medic, asistent şi pacient. În lipsa acestei comunicări de tip MAP, reuşita actului medical este pusă sub semnul întrebării. De ce? Din cauza faptului că nimeni nu spune ceea ce trebuie să spună, nimeni nu face ce trebuie să facă, iar oamenii au senzaţia că toţi trebuie să ştie ce face mâna dreaptă vizavi de ce face mâna stângă şi că toţi sunt instruiţi să facă acelaşi lucru. În sistemul medical românesc nu există clar reguli de comunicare, decât poate doar la nivelul ideii de bun simţ. Toată lumea se teme în mod real de puterea medicilor, de puterea asistenţilor şi pacientul este cel care, necomunicând ceea ce se întâmplă cu el, aşteaptă rezultatele care întârzie să apară", a declarat Radu Leca pentru DC NEWS. 

Cinci întrebări CHEIE 

"Comunicarea MEDIC-ASISTENT-PACIENT(MAP), corect realizată stă la baza reușitei actului medical.

1. ce este și pe ce se bazează COMUNICAREA MAP?

2. cum trebuie promovată în spitale de către Manager?

3. ce legătură există între Comunicarea Psy și Map?

4. cum este corect integrată Comunicarea MAP în sistemul de stat?

5. ce riscuri apar atât pentru medici, cât și pentru asistenți, în urma unei Comunicări MAP defectuoase?", se arată pe pagina de Facebook a evenimentului

Conferinţa online la care vor fi dezbătute aceste probleme va avea loc pe 1 octombrie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel