Regiunea separatistă Osetia de Sud din Georgia organizează referendum de alipire la Rusia
Autor: Ioan-Radu Gava | Publicat pe: 13 mai, 21:51
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Osetia de Sud vor organiza în luna iulie un referendum pentru alipirea la Federația Rusă.

Autorităţile regiunii separatiste georgiene proruse Osetia de Sud au anunţat vineri organizarea la 17 iulie a unui referendum privind integrarea acestui teritoriu în Rusia, informează France Presse.

"Preşedintele" încă în exerciţiu Anatoli Bibilov a "semnat un decret privind organizarea unui referendum în republica Osetia de Sud", a declarat serviciul său de presă într-un comunicat, evocând "aspiraţia istorică" a locuitorilor acestui mic teritoriu caucazian de a se alătura Rusiei, cu care se învecinează.

"Ne întoarcem acasă!", a comentat Bibilov pe contul său Telegram. "A venit momentul să ne unim odată pentru totdeauna. Osetia de Sud şi Rusia vor fi împreună. Este începutul unei mari noi istorii", a adăugat el.

Anatoli Bibilov nu a reuşit să se facă reales în funcţia de "preşedinte" la începutul lunii, iar Rusia şi-a exprimat speranţa că succesorul său în acest post, Alan Gagloev, va şti să asigure "continuitatea" în relaţiile cu Moscova.

G Ad:

CITEȘTE ȘI   -  Ucraina: Rusia a instalat în Insula Șerpilor sisteme de apărare antiaeriană Tor-M2 și Panţîri

Cauzele războiului din Georgia

Osetia de Sud a fost în centrul războiului ruso-georgian din 2008, în urma căruia Kremlinul i-a recunoscut independenţa, precum şi unei alte regiuni separatiste georgiene, Abhazia, şi a instalat acolo baze militare.

Anunţul privind viitorul referendum a fost făcut în cea de-a 79-a zi a invaziei ruse în Ucraina, notează AFP.

Regiunile separatiste ucrainene Doneţk şi Lugansk, a căror independenţă a fost de asemenea recunoscută de Moscova, şi-au exprimat şi ele interesul de a se integra în Rusia.

Ofensiva rusă împotriva Ucrainei a suscitat un elan de solidaritate în Georgia.

Aceasta calificase deja în trecută drept "inacceptabil" planul Osetiei de Sud de a organiza un referendum privind alăturarea sa Federaţiei Ruse.

În august 2008, Rusia a atacat Georgia, al cărei guvern lupta împotriva miliţiilor proruse în această regiune, după ce acestea bombardaseră localităţi georgiene.

Luptele s-au încheiat după cinci zile prin instituirea unei încetări a focului, negociată de Uniunea Europeană, dar care s-au soldat cu peste 700 de morţi şi au provocat strămutarea a zeci de mii de georgieni, scrie Agerpres.

CITEȘTE ȘI   -  Republica Moldova, dispusă să detașeze în Ucraina un contingent de geniști pentru operațiuni de deminare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro
Astrosens.ro
Astrosens.ro