Regina Maria - omagiu la Istanbul
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Institutul Cultural Român "Dimitrie Cantemir" din Istanbul organizează joi, 27 septembrie 2018, ora 19.00, o expoziţie extraordinară.

În anul în care sărbătorim Centenarul Primului Război Mondial şi al Marii Uniri, ICR Istanbul are alături importanţi parteneri naţionali şi locali pentru organizarea acestui dublu eveniment: Muzeul Naţional de Istorie a României, Arhivele Naţionale ale României şi Primăria Ataşehir. Expoziţia va fi prezentată pe 20 de panouri, iar documentarul, semnat de jurnalista Camelia Csiki, este impresionant prin acurateţea poveştii şi imagini.

Evenimentul de la Istanbul include expoziţia foto-documentară Femeile de pe front. Câmpul de luptă al Reginei Maria şi documentarul Inima Reginei, de Camelia Csiki, singurul jurnalist român care a filmat vreodată inima Reginei Maria. 

"Inima Reginei", film documentar

Municipalitatea Ataşehir pune la dispoziţia ICR Istanbul sala Centrului Cultural Mustafa Saffet, unde vor avea loc atât vernisajul expoziţiei Femeile de pe front. Câmpul de luptă al Reginei Maria, cât şi prezentarea filmului documentar Inima Reginei. Expoziţia va fi deschisă publicului până în data de 7 octombrie, urmând ca apoi să fie prezentată la sediul ICR Istanbul, până pe data de 14 octombrie 2018.

Expoziţie foto-documentară

Pentru realizarea expoziţiei foto-documentare Femeile de pe front. Câmpul de luptă al Reginei Maria, curatorii, dr. Cornel Ilie, Muzeul Naţional de Istorie a României şi Monica Negru, Arhivele Naţionale ale României, propun un excurs documentar despre contribuţia femeilor din România la Primul Război Mondial, în calitate de combatante pe front sau în spatele liniilor, ca asistente sau infirmiere, ca membre ale Crucii Roşii, în spitalele de campanie sau ca activiste în variile asociaţii înfiinţate cu scopul de a-i sprijini pe refugiaţii şi orfanii de război.

Fragmente importante din expoziţie îi sunt dedicate Reginei Maria, a cărei contribuţie la organizarea Crucii Roşii Române şi a serviciului de ambulanţă a fost esenţială. Expoziţia documentează şi abnegaţia cu care Regina a întreprins nenumărate vizite pe front şi în spitalele de campanie pentru a ridica moralul soldaţilor şi al răniţilor, în ciuda condiţiilor deosebit de dificile. Totodată, expoziţia propune şi o bogată galerie de portrete ale unor femei aviator, ofiţer, avocat, adevărate excepţii în epocă, infirmiere, scriitoare, activiste pentru emanciparea femeilor etc. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel