Regina Maria, momentele care au surprins pe toată lumea. INTERVIU despre eroina soldaților români de pe front
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Regina Maria
Regina Maria
Regina Maria a României s-a stins din viaţă la Castelul Pelişor din Sinaia, pe 18 iulie 1938, după o suferinţă teribilă. Și pentru că astăzi români se gândesc la ea, reluăm un interviu de excepție cu istoricul Alin Ciupală în care aflăm lucruri interesante.

Regina Maria, reacţie la aerele conducătorului Bulgariei. Ciupală: L-a judecat destul de aspru

Istoricul Alin Ciupală a povestit, la DC News, care erau relaţiile dintre familia domnitoare din Bulgaria şi familia lui Carol I, precum şi modul în care regina Maria îl percepea pe regele Ferdinand al Bulgariei. 

Istoricul şi profesorul universitar doctor Alin Ciupală a povestit, în cadrul unui interviu acordat DC News, despre surprinderea cu care au primit cancelariile occidentale momentul 1913, atunci când România intră în conflictul balcanic. Aceasta deoarece, anterior, cele două familii regale aveau relaţii foarte apropiate.

„A existat o relaţie foarte bună între familiile domnitoare, între familia domnitoare în Bulgaria  - tot o familie germană – şi familia lui Carol I. Se vizitau foarte des, Ferdinand al Bulgariei venea frecvent la Bucureşti sau la Sinaia, era primit de Carol. Iar viitoarea regină Maria cumva îl ironizează pentru că ea, fiind un foarte bun psiholog, a descoperit destul de devreme aerele de mărire, acest orgoliu exagerat pe care Ferdinand al Bulgariei l-a manifestat în general. L-a judecat destul de aspru.

De aceea, diplomaţia occidentală este surprinsă de momentul 1913, atunci când România părăseşte politica de neutralitate şi se amestecă într-un conflict balcanic foarte complicat, cu consecinţe, pe termen mediu şi lung, grave, iar asta s-a văzut foarte bine după izbucnirea Primului Război Mondial, pentru că România va avea, începând cu 1916, în Bulgaria şi în armata bulgară un adversar redutabil”, a explicat istoricul Alin Ciupală. 

Ferdinand I, umbrit de Regina Maria. Alin Ciupală, istoric: S-a impus de la bun început

Istoricul Alin Ciupală este de părere că statura Regelui Ferdinand I a fost umbrită de statura Reginei Maria, care a avut un rol istoric mai ales în Conferința de Pace de la Paris, conferință ce pune capăt Primului Război Mondial.

Ideea realității Regelui Ferdinand trebuie să o subliniem cu atât mai mult cu cât, în posteritate, din păcate, statutura Regelui Ferdinand I este cumva obnubilată de statura Reginei Maria, care a reușit să se impună de la bun început ca o figură de prim ordin, indiferent că vorbim de deciziile politice, de susținere a efortului de război sau de contribuția deosebită a Reginei Maria în timpul Conferinței de Pace de la Paris, care pune capăt războiul și încearcă să creioneze o nouă ordine mondială post război.

Vizita Reginei Maria în America este ceva mai târziu și este o prelungire a tot ceea ce înțelegem prin spațiul public. , a povestit istoricul Alin Ciupală la DCNews.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel