Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii împlinește 96 de ani. Custodele Coroanei, mesaj de felicitare
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Custodele Coroanei, Margareta, a adresat o scrisoare Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi Irlandei de Nord, care împlineşte 96 de ani. 

'În această excepţională zi, ne gândim cu respect şi admiraţie la suverana britanică şi îi urăm 'La mulţi ani, afirmă Custodele Coroanei, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Casei Regale.

Născută la 21 aprilie 1926, Regina Elisabeta a II-a a succedat tatălui său, Regele George al VI-lea, la 6 februarie 1952, şi a fost încoronată în anul 1953.

Elisabeta a II-a este suverana Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Regina Canadei, Regina Australiei, Regina Noii Zeelande, precum şi suverana statelor Jamaica, Bahamas, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Tuvalu, Santa Lucia, Saint Vincent and the Grenadines, Belize, Antigua şi Barbuda, Saint Kitts şi Nevis.

Majestatea Sa este şeful Commonwealth şi Guvernator Suprem al Bisericii Angliei. În calitate de şef de Stat, Regina Elisabeta a II-a este comandantul suprem al Forţelor Armate ale Regatului Unit, menţionează sursa citată. Regina şi-a sărbătorit anul acesta Jubileul de Platină (70 de ani de domnie). 

Citește și - Regina Elisabeta, 70 de ani de domnie. Acesta e cel mai oribil moment de până acum?

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii va deveni duminică primul monarh din istoria ţării care va sărbători împlinirea a 70 de ani de domnie. Însă acest record este umbrit de absenţa soţului ei decedat în 2021, de mai multe conflicte în familia regală şi de o stare de sănătate fragilă a suveranei.

La data de 24 noiembrie 1992, regina Elisabeta a II-a, marca patru decenii pe tron. Atunci a recunoscut public că nu a avut un an foarte bun, celebrul 'annus horribilis' 1992.

Vorbind la Guildhall din Londra, regina a spus că 1992 nu a fost 'un an în care să mă uit înapoi cu plăcere'. Cu patru zile înainte de 24 noiembrie, Castelul Windsor, căminul monarhilor Angliei de peste 1.000 de ani, a ars aproape în totalitate, din cauza unui incendiu început la o perdea.

În mod miraculos, nimeni nu a fost ucis în incendiul, care a distrus 115 camere și a provocat daune în valoare de 62 de milioane de lire sterline castelului construit pentru prima dată de William Cuceritorul.

Drama de familie

Cartea Dianei, 'Diana: Her True Story', care detaliază problemele ei conjugale cu Prințul Charles, a dezvăluit aventura lui cu Camilla Parker Bowles.

Drama de familie a venit alături de criticile tot mai mari în Regat, cu privire la costul monarhiei, regina fiind de acord să-și asume cheltuielile familiei, care fuseseră anterior finanțate de contribuabilul britanic. Regina și-a plătit impozitul pe venit, devenind la acea vreme primul monarh care a făcut-o din anii 1930.

Exact trei decenii mai târziu, Regina Elisabeta a II-a marchează o altă piatră de hotar: 70 de ani de când tatăl ei, regele George al VI-lea, a murit și a devenit regină la 6 februarie 1952.

Și ea mai are un an dificil

'Cred că acest lucru a fost mai rău decât anul horribilis din 1992', a spus autorul și istoricul Andrew Lownie, care a publicat recent o carte despre unchiul reginei, Edward al VIII-lea.

'Și-a pierdut soțul. A existat toată controversa cu privire la Prințul Andrew, care nu se va termina cu bine [...]. Avem cartea lui Harry care apare [...] și sunt tot felul de alte lucruri care au zburat.'

Într-adevăr, 2022 - ca și 1992 - găsește familia regală și Regina, în evenimente tumultoase.

Prințul Philip, soțul ei de 73 de ani, a murit în aprilie 2021, iar Regina s-a retras în mare parte din îndatoririle regale, predându-le în schimb lui Charles, fiului său, Prințul William, și soției sale, Kate, Ducele și Ducesa de Cambridge. Vezi continuarea articolului aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel