Regenerarea pădurii din Amazonia, un proces lent şi dificil
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Catastrofa ecologică declanşată de incendiile din Amazonia nu va putea fi contracarată decât prin intermediul unor proiecte extrem de ambiţioase de reîmpădurire, a declarat pentru AFP un specialist în ştiinţe ale mediului înconjurător.

'Este nevoie de foarte puţin timp pentru a distruge pădurea', dar 'va trebui să aşteptăm un deceniu sau chiar mai mult' pentru ca ea să se regenereze, iar 'succesul nu este niciodată garantat', a explicat Rodrigo Junqueira, consilier la Institutul Socio-Ambiental (ISA) din Brasilia, un ONG specializat în chestiuni sociale şi de mediu. Invitat de jurnalişti să precizeze tipul de vegetaţie care a fost afectată de incendiile din Amazonia, specialistul brazilian a spus că 'pădurile autohtone au fost afectate'.

'Sunt păduri cu diferite fizionomii, cu zone de vegetaţie joasă, aşa cum există în Mato Grosso, şi altele mai dense, în care coexistau specii native cu cele care s-au dezvoltat de-a lungul istoriei'. 'Specii centenare au fost afectate. Castani, courbarili, ipes au fost ajunşi de flăcări şi transformaţi în cenuşă. Aceste esenţe de lemn, foarte apreciate în comerţ, dispar în incendii şi această distrugere este nefastă pentru mediu', a adăugat acelaşi expert. Apoi, Rodrigo Junquiera a vorbit şi despre posibilitatea de regenerare a vegetaţiei amazoniene. 'Anumite zone forestiere au o capacitate de rezistenţă, de regenerare, însă incendiul din Amazonia este foarte distrugător şi, foarte des, pădurile care mor nu mai reuşesc să se regenereze. Mediul are o anumită influenţă pentru a defini dacă o zonă poate să se regenereze sau nu. De exemplu, dacă o zonă este înconjurată de culturi, ea va beneficia mai puţin de posibilitatea de regenerare'.

Invitat de jurnaliştii de la AFP să vorbească despre planurile de acţiune pe care autorităţile ar trebui să le implementeze pentru remedierea distrugerilor provocate de incendii, Rodrigo Junquiera a vorbit despre campanii de reîmpăduriri şi adoptarea unor politici care să îi includă pe localnici. 'Este nevoie de puţin timp pentru a distruge pădurea, dar pentru reconstruirea ei este nevoie de implementarea unor politici care să îi asocieze pe localnici şi trebuie să aşteptăm un deceniu sau chiar mai mult pentru a începe să vedem rezultate concrete. Totuşi, succesul nu este niciodată garantat. Însă un proces de reîmpădurire este posibil şi suntem la curent cu anumite experimente în care zone degradate au putut fi recuperate. În orice caz, zonele se regenerează, dar fără a reuşi să revină exact la starea lor de dinainte de distrugere. Obiectivul este ca ele să semene cât mai mult cu ceea ce au fost înainte'.

'Este important să îi asociem pe localnici cu programele de reîmpădurire. Alături de ISA, am recuperat terenuri împrăştiind seminţele unor specii diferite graţie maşinilor folosite la culturi agricole. Pe parcursul ultimilor ani, guvernul a fost absent în privinţa regenerării ariilor despădurite şi acest lucru explică motivul pentru care astăzi întâmpinăm dificultăţi în a frâna propagarea incendiilor. De aceea politicile de prevenţie din zonele degradate sunt fundamentale pentru a reuşi', a încheiat expertul brazilian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel