Regele Mihai, funeralii. Dan Ciachir: Grandios! O nouă epocă pentru România
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
Dan Ciachir a comentat pentru DC News grandoarea funeraliilor organizate pentru Regele Mihai I al României.

Dan Ciachir a subliniat grandoarea evenimentului, precizând că organizarea impecabilă a amintit de perioada bizanțului, dar și că ceremonia a creat o stare de spirit în rândul oamenilor, stare de spirit care poate deschide o nouă epocă.

”Istoricul Filip Iorga a spus că nici funeraliile Reginei Maria din iulie 1938 nu au avut grandoarea aceasta. A fost ceva ca în Bizanț. 

A fost inimaginabil, fără precedent. Atunci când s-a slujit în curtea și în fața Palatului Regal a fost ceva ca în Bizanț. Armata și Biserica sau completat și au creat o măreție exact ca pe vremea monarhiei. Nemaivorbind de câtă lume a fost prezentă. Erau mii de oameni. Eu cred că e ceva fără precedent. 

Din 22 decembrie (nr. - 22 decembrie 1989, fuga lui Nicolae Ceaușescu) și până acum este al doilea mare eveniment după căderea comunismului. Și slujba de la Patriarhie a amintit de Bizanț. Bucureștiul are norocul să fie o capitală creștină. 

La noi legătura dintre Biserică și Armată pornește de acum 800 de ani. Trebuie insistat că monarhia la noi a început din secolul XIII și s-a consolidat. Funeraliile au fost fără precedent, desfășurarea impecabilă și nespus de românească. Poate la moartea Regelui Ferdinand ”Întregitorul” în 1927 să mai fi fost așa. Când a murit Carol I totuși era România mică, cu jumătate de suprafață.

Funeraliile au fost în spirit bizantin, ortodox și românesc, fără vreo stridență naționalistă. A fost într-un firesc care a fost odată și mi se pare că a creat o nouă stare de spirit. Funeraliile acestea grandioase prin starea de spirit pe care au creat-o cred că pot să deschidă și o nouă epocă. Oamenii au avut prilejul să se gândească la istoria României, nu doar la lucrurile urâte”, a precizat Dan Ciachir. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel