Data actualizării:
Data publicării:

Refugiaților ucraineni nu le place în România: Aproape 50% vor să se întoarcă în Ucraina

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Iată ce reiese dintr-un sondaj realizat de Comisia Europeană: unul din cinci refugiați ucraineni declară că se simte adesea discriminat.

Aproape jumătate dintre refugiații ucraineni care au ajuns în țara noastră vor să se întoarcă în Ucraina: 49% doresc să se întoarcă în Ucraina, în timp ce 10% ar dori să facă naveta România - Ucraina.

Acest lucru reiese dintr-un sondaj realizat de FRA, agenția UE pentru drepturile fundamentale.

1. -imagine fara descriere- (fra_83326200.jpg)

Descriere: Planurile de ședere pe termen lung. Sursa: Fleeing Ukraine

Potrivit aceluiași sondaj, refugiații au fost întrebați dacă au plătit, integral sau parțial, chiria și/sau costuri de utilități. În medie, 35% nu plăteau chirie, 38% au spus că plătesc costul integral (chiria și/sau costurile cu utilitățile).


Au existat variații notabile între țări. Majoritatea repondenților din Estonia (65 %) și Polonia (54 %) au plătit integral pentru cazare. În orice caz,
majoritatea respondenților din România (65%), Italia (58 %) și Slovacia (53 %) nu plătesc locuința.

3. -imagine fara descriere- (plata-cazarii_81907300.jpg)

Descriere: Clasificare după plata cazării. Sursa: Fleeing Ukraine

2. -imagine fara descriere- (locuinte-refugiati_01679900.jpg)

Descriere: Tipul de cazare. Sursa: Fleeing Ukraine

Sondajul a implicat peste 14.000 de ucraineni și a fost realizat în zece țări europene. Scopul a fost verificarea condițiilor de primire în care trăiesc milioanele de refugiați, în special femei și copii, care au fugit de război.

Din cele 4 milioane care au obținut până acum protecție temporară de la începutul invaziei ruse, aproximativ 2 milioane locuiesc între Germania și Polonia.

Potrivit sondajului, 39% au spus că doresc să rămână în Europa, fie permanent, fie să facă naveta în Ucraina. 35% și-au exprimat în schimb voința de a se întoarce în patria lor.

Datele nu sunt atât de surprinzătoare: cei care au fugit de război au lăsat în urmă nu doar familia ci și o carieră. O analiză a OCDE a arătat că 80% dintre refugiații care sosesc în Europa au un nivel mediu-înalt de educație, în timp ce locurile de muncă disponibile în țările UE necesită în mare parte calificări scăzute. în a face față cheltuielilor de zi cu zi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel