Data publicării:

Reformă în Sănătate. Victor Costache: Peste 50% din intervențiile cardiovasculare se pot realiza minim invaziv

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Victor Costache / Foto: gov.ro, arhivă
Victor Costache / Foto: gov.ro, arhivă

Prof. Dr. Victor Costache, medic primar chirurgie cardiovasculară (SANADOR), prezent la conferința „Cardiologie. Știi cât mai are de trăit inima ta?”, a vorbit despre situația spitalelor din țara noastră.

„Au trecut puțini ani de când vorbim despre chirurgie cardiovasculară. (...) Chirurgia cardiovasculară minim invazivă a luat presiunea și dificultatea de pe umerii pacienților și a pus-o pe umerii echipelor medicale.

În momentul de față, cu tehnologia actuală, putem realiza, fără deschiderea sternului, toată patologia valvulară, deci mai bine de 50% din intervențiile cardiovasculare se pot realiza minim invaziv endoscopic sau prin minitoracotomie video asistată, printre coaste, cum spun pacienții noștri, deci fără deschiderea sternului. Pe lângă asta, avem o gamă largă de proceduri care se pot realiza cu un traumatism recuperator minim pentru pacienți.”, a explicat fostul ministru al Sănătății.

Spitalele private din România au ajuns la standarde europene

„Medicina privată s-a dezvoltat rapid în România, dacă ne comparăm cu vecinii noștri din Europa Centrală și de Est. Să ne reamintim că primul spital privat din România a fost deschis la mijlocul anilor 1990. De atunci, în România, s-au deschis peste 100 de spitale private și milioane de pacienți au fost tratați cu succes în cadrul acestora.

De asemenea, în spitalele private lucrează mii de medici și de asistente medicale care altfel ar fi luat calea străinătății. Vă dați seama, aceste spitale s-au realizat fără niciun efort de la bugetul de stat, deci putem spune că spitalele private au ajuns să fie mai publice decât spitalele de stat, pentru că s-au realizat în beneficiul pacientului român fără niciun cost din partea statului.

Din păcate, decontarea intervențiilor chirurgicale și ale procedurilor medicale private a rămas mult în urmă și dacă infrastructura din spitalele private românești este similară cu cea din celelalte spitale publice sau private din Europa, din păcate statul nu a ajutat spitalele private. România nu a adoptat o politică precum majoritatea țărilor europene, precum și alte țări, cum ar fi Turcia, care au ajutat dezvoltarea sistemului sanitar prin întărirea spitalelor private.

În România, mai degrabă, s-a înfrânat dezvoltarea spitalelor private, prin subcalcularea decontării manevrelor medicale și, astfel, pacienții au ajuns să plătească pentru intervenții chirurgicale salvatoare de vieți, sume mari din buzunar. Lucrurile s-au îmbunătățit puțin în ultimii ani, dar încă mai avem de lucru pentru a ne alinia la o legislație și la o normalitate europeană.

Un mare pas înainte s-a făcut anul trecut când guvernul din acea vreme, din 2021, precum și cel din 2020, a introdus și a asigurat legalitatea asigurărilor complementare de sănătate, care au fost construite și realizate pe model european. Acestea permit ca pacienții să se opereze gratuit, sau cu o contribuție minimă, în spitalele private din România.

Constat cu surpriză și cu plăcere faptul că, în ultimele luni, din ce în ce mai mulți pacienți au beneficiat de aceste asigurări complementare de sănătate și nu mai plătesc sau plătesc sume minime de bani. Vedem o reformă extraordinară în domeniul sănătății, care a fost trenată, care a fost denigrată în ziare, dar care, într-un final, a fost implementată de niște guvernanți curajoși, în beneficiul net al populației din țara noastră și în rezonanță cu normativele europene.

Nu putem fi în Uniunea Europeană cu un sistem sanitar care funcționează după norme și cutume din Africa Sahariană. Am semnalat, în nenumărate rânduri, acest paradox: avem datorii de sute de milioane la spitale din Occident, datorită acestei cutume proaste, acestei hiper-reglementări care îi trimite pe pacienții din România în străinătate.

Evident, acest calcul și acest sistem nu este naiv. Prin blocarea pacienților în sistemul sanitar românesc, la spitalele private din România, se încearcă menținerea unor monopoluri care există de zeci de ani, care știm foarte bine cum funcționează, iar acest sistem anacronic, care este atât de ineficient, face ca România să ajungă pe ultimul loc în Europa, din punct de vedere al majorității indicatorilor de sănătate publică.”, a mai spus Victor Costache.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel