Referendumul va fi validat. S-a atins pragul de prezență de minimum 30%
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Iohannis a votat
Iohannis a votat
Referendumul va fi validat și asta pentru că  s-a atins pragul de prezență de 30% din totalul persoanelor cu drept de vot.

După ora 17:00 s-a atins pragul de prezență de 30% din totalul persoanelor cu drept de vot, asta dacă luăm în calcul atât voturile exprimate în țară, cât și în străinătate. În România au votat deja peste 5.400.000 de persoane, cele mai multe fiind din mediul rural. În străinătate votaseră deja peste 212.000 de persoane, până la ora 17:15.

La ora 17:16 s-a atins pragul de 30%, prezență la referendum, în România. 

Legea 3/2000, cu modificările intrate în vigoare în iulie 2018, precizează, la articolul 5, următoarele:

(2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

(3) Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente.

Peste 18 milioane de români sunt aşteptaţi, duminică, 26 mai 2019, la urne pentru a-i desemna pe cei 33 de reprezentanţi ai României în Parlamentul European, dar şi pentru a vota la referendumul naţional consultativ convocat de preşedintele Klaus Iohannis pe teme legate de Justiţie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel