Referendumul pentru independență din Noua Caledonie a PICAT. Scorul a fost foarte strâns
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Emmanuel Macron, președintele Franței
Emmanuel Macron, președintele Franței
În urma referendumului de duminică, Noua Caledonie rămâne teritoriu francez. Scorul a fost foarte strâns.

Oamenii din sudul Pacificului au votat încă o dată să rămână în componența Franței. Noua Caledonie a respins referendumul privind independența însă scorul a fost foarte strâns. După numărarea tuturor buletinelor din cele 304 secții de votare din teritoriu, independența a fost respinsă de 53,26 % din populație.

Prezența raportată a fost foarte mare, din cei 180.000 de oameni înscriși pe listele de vot, aproximativ 80% au ieșit la vot. A fost a doua oară când Noua Caledonie a organizat un astfel de referendum. În urmă cu doi ani, aproape 57% dintre alegători au respins, de asemenea, independența. Un al treilea referendum poate fi posibil în 2022, dacă o treime din adunarea locală votează pentru.

Ce a spus Emmanuel Macron?

Președintele Emmanuel Macron, într-un discurs ținut la Palatul Élysée, a salutat rezultatul cu un „profund sentiment de recunoștință”.

Noua Caledonie a fost colonizată de Franța la mijlocul secolului al XIX-lea și a câștigat o autonomie mai mare și dreptul de a organiza până la trei referendumuri privind statutul său politic în temeiul Acordului de la Noumea, semnat între liderii francezi și liderii locali în 1998, potrivit AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel