Data publicării:

Referendumul din Italia, rezultate dramatice pentru români

Autor: Alexandru Cumpănașu | Categorie: Politica
WhatsApp

Jocul politicianist făcut de premierul Matteo Renzi, care organizează un referendum în Italia pe 4 decembrie, poate avea consecințe dramatice pentru români. La fel ca David Cameron, Renzi a declanșat un proces pe care nu îl poate controla, scrie Alexandru Cumpănașu, într-un editorial pentru DCNews.  

”România nu are alternativă la UE, motiv pentru care soarta acesteia și jocul făcut de fiecare stat membru sunt vitale în perioada urmatoare pentru viitorul și bunăstarea românilor, atât din țară, cât și din diaspora în egală masură.

Dați-mi voie sa încep prin a vă expune întrebarea la care italienii trebuie sa raspundă la referendumumul din 4 decembrie: 

Aprobă textul Legii constituționale privind: "dispoziții pentru modificarea bicameralismului perfect, reducerea numărului de parlamentari, limitarea costurilor de functionare a instituțiilor, suprimarea CNEL și revizuirea titlului V din partea a II-a Constitutiei ", adoptata de Parlament si publicata in Jurnalul Oficial. 88 din 15 aprilie in 2016?”

Da       Nu

Acum, stând și judecând această "întrebare" m-am gandit că Renzi l-a luat consilier pentru „construirea” acestei întrebări  pe domnul Iliescu, maestru al limbajului de lemn si al vorbelor intortocheate, menite sa te facă sa nu intelegi nimic.

Judecați și dumneavoastră de ce nu se înghesuie italienii la vot ...sau mai bine zis de ce nu înțeleg italieni mai nimic din acest vot,  Renzi, pentru mine, este un soi de „bufon” cu multe aere caruia îi place sa facă pe vedeta, dar fară substanță. Dupa Berlusconi italienii se pomeniră cu un alt "ahtiat al adularii", pe care îl văd preocupat mai mult în fiecare dimineață să se întrebe în oglindă: "Who is the big boy? I am ... Yes, you are ... You and only you ... You can distroy Europe ... Yes you can!".

Revenind la reforma propusă, Renzi vrea în cel mai democratic spirit cu putință - CENTRALIZAREA PUTERII în defavoarea regiunilor, DESFIINȚAREA DE FACTO a Senatului prin reducerea acestuia la 100 de persoane nominalizate de primari, regiuni, președinte și scoaterea lui din circuitul legiferării (cum este acum pentru legile cu impact). Mai degraba, pastrarea acestuia într-o formă similară unui buton la manșetă lui Renzi. Cu un presedinte de decor, Renzi, "baietelul vesel", iși închipuie că poate gurverna mai bine Italia.

Analizând acum năstrușnica idee a lui Renzi de modificare a articolului V din Constituția Republicii Italiene, cu elemente generale, confuzante și aiuritoare de-a dreptul,vă las pe dumneavoastră să analizați "joaca de-a puterea" a acestui KEN DOLE (Păpușa Ken, frumos și prost) ,și vă pun spre citire - nu garantez și spre întelegere modificările propuse de acest BATMAN al Italiei, analizate așa cum le-am putut intelege eu:

Reforma titlului V este cu siguranță unul dintre aspectele cele mai dezbatute și dificil de înteles pentru cei care nu au cunoștințe de drept constitutional (majoritatatea poporului italian). Redefinește abilitățile diferite (înainte exclusive regiunilor), care dupa reforma se vor întoarce în mainile statului. Mai exact, se elimină definiția "competență partajată" între stat și regiune, cu diferite atribuții de redistribuire între cele două instituții.

Ea introduce noua "clauză de supremație", care permite statului să intervină în problemele ce țin de competența ce nu este "exclusivă" a regiunilor în care intervenția este necesară pentru unitațile juridice / economice ale statului, sau mai generic "interes național".

Este introdus, de asemenea, așa-numitul "regionalism diferențiat", grație căruia regiunile ce nu au statut special,  pot primi forme speciale de autonomie, cu condiția ca acestea să aibă un buget echilibrat. Atribuirea regionalismului diferențiat trebuie sa fie aprobată de Camera Deputatilor și Senat fiind de asemenea necesar un dialog între stat și regiunea în cauză. 

Prin urmare, reforma reprezintă de fapt o centralizare puternica puterii în mainile statului. Scenariu opus in raport cu situația actuală.

Plecând de la întrebarea aiuritoare, lungă și mult prea generală pentru orice cetățean, dati-mi voie sa va prezint adevaratele riscuri ale promovării acestui referendum pentru românii din Italia, dar și pentru Italia și Europa.

  1. În primul rand, șansele de picare a referendumului sunt destul de mari - lucru de altfel înteles, căci este de neînteles ce doreste inițiatorul. 
  2. Picarea referendumului va aduce Italia in posibilitatea declarată de KEN DOLE - a alegerilor anticipate.
  3. In cazul alegerilor, prin efectul bulgarelui de zapada, radicalii si extremistii italieni au sanse mari sa formeze majoritatea parlamentara. Nu stiu dacă și guvernul, dar impreuna, Peppe Grillo (de la MoVimento 5 Stelle) și Matteo Salvini (de la Lega Nord) au toate șansele să-i depășească pe Renzi laolalta cu nefericitul Berlusconi. Movimento 5 este foarte aproape de partidul lui Renzi. Esuarea referendumului i-ar aduce în postura de caștigători cu vant în pupa de la "progresistul" Renzi - dupa cum îi spune însuși domnul Obama. Care uita însa, ca acum câteva luni Renzi a facut o vizita la Moscova, afișându-se cu Putin și declarând: " Putin este cel mai bun prieten al Italiei!". Cred că Obama era plecat prin Iran atunci ca să mai repare niste conducte, pe care le preiau acum rusii.
  4.  Dupa posibilul eșec al referendumului,  ROMANII din Italia vor avea enorm de suferit din cauza politicii radical-extremiste a celor de la Movimento 5 si Lega Nord. Ambele partide sunt IMPOTRIVA imigrantilor, inclusiv a romanilor. PEPPE GRILO are chiar ca MOTTO al partidului renumita si magulitoarea afirmatie: "vaffa – cărați-vă". Cine?!Păi românii noștrii, negrii, rromii, UE si D-zeu stie cine să se mai care. Cert este ca românii din Italia, care au facut aceasta țară să respire din nou, ar fi primele ținte prin politica anti-imigraționistă a celor doua partide.
  5. Partidele extremiste sunt în creștere. Și  din cauza marii democrații americane mai au un obiectiv, în afara celui privind "cărarea" românilor noștrii și nu numai a lor din Italia. Al doilea obiectiv vital este scoaterea Italiei din UE, ceea ce ar accelera colapsul Uniunii sub presiunea populismului, radicslismului, rasismului si xenofobiei.
  6. Daca aceste partide organizeaza si ele Italoexit-ul si le iese?! Punând în mod cert o întrebare mai usor de înțeles și de votat de patriotul italian, care, ca și românul sau oricare  alta nație, nu stă să urmarească cu atâta atenție ca bunăstarea lui vine de la "defecta" UE și dispariția conflictelor pe teritoriul Europei. Să spunem că ar suna așa: "Sunteți de acord sa nu vă mai ia românii locurile de muncă?".  Sau mai simplu și pe înțelesul lui PEPPE GRILO: "Să se care aștia care ne fura barbații și femeile. De acord?". Sau ... sau ... sau ... sunt mii de variante exploatabile în actualul context și cu siguranță mult mai ușor de înțeles decât moftul lui Renzi și intrebarea sa din puțul gândirii.

Închei spunând că, plecând de la modul cum se comportă Renzi, încep să cred că are strategi comuni cu Cameron, adanc școliti la Moscova. Singura explicație, în afară de faptul că ... ATÂT  POATE KEN DOLE!

Oamenii aceștia se joacă cu soarta UE și a românilor implicit, din terbilism, vedetism sau agățarea de putere, nu rezolvi instabilitatea guvernelor, (care în Italia ”rezistă în medie aproximativ un an”  (prin CENTRALIZARE si DISTRUGERE, ci prin management eficient, iar riscurile jocului cu focul ale lui Renzi ne vor frige pe toți, deoarece situația econmică și politică a Italiei, nu permitea un astfel de joc”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel