Data publicării:

Referendum Polonia. Cetățenii vor fi întrebați dacă susțin vânzarea întreprinderilor de stat către străini

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Partidul de guvernământ din Polonia a dezvăluit textul întrebărilor care vor fi la referendumul din acest an.

Începând cu săptămâna trecută, partidul de guvernământ din Poloni, PiS, a dezvăluit, zi de zi, patru întrebări pe care vrea să le pună cetățenilor la un referendum care ar putea avea loc concomitent cu alegerile, conform notesfrompoland.

Deși ideea referendumului, care a fost anunțată pentru prima dată în iunie de Kaczyński, s-a concentrat inițial pe a le cere polonezilor să respingă noul pact de migrație al UE, acum a ajuns să aibă patru întrebări pe mai multe subiecte:

1. Susțineți vânzarea întreprinderilor de stat? (Astăzi, PiS a actualizat formularea acestei întrebări și a adăugat la sfârșit: „...la entități străine, ceea ce duce la pierderea controlului de către polonezi asupra sectoarelor strategice ale economiei”.)

2. Sunteți în favoarea creșterii vârstei de pensionare [adică] în prezent 60 pentru femei și 65 pentru bărbați? (Astăzi, PiS a schimbat și această întrebare: „Susțineți creșterea vârstei de pensionare, inclusiv restabilirea vârstei de pensionare crescută la 67 de ani pentru femei și bărbați?”)

3. Susțineți primirea a mii de imigranți ilegali din Orientul Mijlociu și Africa, în conformitate cu mecanismul de relocare forțată impus de birocrația europeană?

4. Susțineți eliminarea barierei de la granița Poloniei cu Belarus?

Pactul UE privind migrația a fost deja aprobat de statele membre, ceea ce înseamnă că guvernul polonez nu mai are niciun cuvânt direct de spus în această chestiune. Mai mult, pactul nu cere nici unei țări să primească migranți, permițându-le să ofere în schimb alte forme de „solidaritate”. Și, ca țară care a primit milioane de refugiați ucraineni, Polonia este probabil să beneficieze de sistem.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel